„Попове“ с пистолети сеят смърт в ресторант

Строшени маси, кървища по стените, счупени стъкла, бутилки и чаши, разпръснати в безпорядък мобилни телефони.

 И сред тях пет безжизнени тела, които се търкалят по земята на ресторант „Арт Декор“ на столичния бул. „Симеоновско шосе“ в столицата. Денят е 5 юли 2004 г. Това заварват извиканите на място полицаи от ужасения персонал на заведението.

Минути преди това там се разиграва истински екшън, сякаш по сценарий на холивудски филм.

В 12 ч в  „Арт декор“ влизат петима души. Това са Димитър Христов-Митко Малкия, хасковски кримигерой приближен на Златомир Иванов-Златко Баретата и четиримата му охранители Живко Митев, Калоян Савов, Владимир Каманов и Стефан Железанов.

Групата се качва във  ВИП-салона на втория етаж, предназначен за мутри. Петимата се разполагат удобно и си поръчват алкохол и кафе.

Точно час по-късно пред „Арт декор“ спира старичко „Ауди“. От него слизат двама православни свещеници с раса. С наведени към земята смирени погледи поповете влизат в заведението и се качват директно на втория етаж. След което откриват огън по насядалите там петима души.

От четиримата охранители успява да реагира само един и то колкото да извади пищова си, преди да падне мъртъв.

Поповете стрелят с пистолети  "Глок" и "Смит енд Уесън". При огледа по-късно ще бъдат намерени над 30 гилзи. В главата на основната мишена- Малкия са попаднали четири куршума. Живко Митев е уцелен смъртоносно в главата, а Калоян Савов - в сърцето и гърдите. Другите двама гардове  Владимир Каманов и Стефан Железанов са тежко ранени и спасени в „Пирогов“.

Поповете буквално изхвърчат от заведението и изчезват с мръсна газ по бул. „Симеоновско шосе“ с аудито си.

„Попското убийство“ остава най-масовият разстрел в новата история на България, поразяващо със своята арогантност, само 25 дни. На 30 юли „полицаи“ ликвидират сикаджията Бай Миле и охранителите му в ресторант „Славия“ (Затова ви разказахме в трета част от поредицата Неразкритите убийства на прехода).

МВР  има шанс да разкрие разстрела в „Арт декор“, но се проваля и този път. Гардове от частна охранителна фирма засичат на кръстовището на булевардите  "Симеоновско шосе" и "Г.М. Димитров" автомобилът, с който бягат „поповете“.  Двамата охранители се загледали в шофьора, тъй като той много често настискал клаксона и бързал да мине пръв на светофара. След завой надясно, "Ауди"-то спряло на спирката и оттам слязъл единният мъж. В този момент гардовете пак застигнали колата и по-внимателно огледали шофьора.

Месец след убийството в „Арт Декор“ МВР обяви, че издирва група от 12 хървати, които са заподозрени за поръчкови убийства у нас. Оттам разпространиха и снимки на чужденците, които бяха публикувани във всички вестници. Висши полицаи твърдяха, че групата върлувала една година у нас и е участвала в разстрелите на Милчо Бонев-Бай Миле, Евгени Стефанов-Женята, бизнесмена Николай Тодоров на Околовръстното шосе, Митко Малкия и Асен Петров-Шаки в Княжево.

След като снимките на хърватските убийци излизат в медиите двамата гардове веднага разпознават в полицията единият от „поповете“, който шофирал колата-Роберт Матанич-Слобо.

Слобо обаче отдавна не е в България, както и останалите хървати. Той напомня за себе си през февруари 2005 г.

 На 28 февруари 2005 г. световните агенции съобщиха, че Матанич е задържан в Сърбия след истински екшън. Той се разиграва в хотел "Инекс" в град Неготин, където Слобо се барикадирал, въоръжен с два пистолета, автомат М-16 и ръчна граната. Той заплашвал, че ще се самоубие, ако някой се приближи към него. Заедно с него е и сънародникът му Томислав Маринович. След кратка обсада двамата се предали.

От тогава България прави неистови опити да екстрадира Матанич, но това става едва през 2007 г.

През септември 2005 г прокуратурата дори внесе обвинителен акт срещу него за убийството на трима души в „Арт декор“ и опита за убийство на още двама. От тезата на прокурорите обаче не стана ясно кой е поръчителят на разстрела и кой е съучастникът на Матанич. МВР намекваше за нарковръзка и отмъщение от страна на Антон Милтенов-Клюна.

Но не успя да го докаже. След дълги перипетии Матанич бе докаран под засилена охрана у нас на 31 авугст 2007 г. Стоя девет месеца в ареста и бе освободен тихомълком от властите след като прокуратурата прекрати наказателното производство срещу него заради липса на доказателства. Прибра се в Хърватия, но няколко години по-късно бе арестуван заедно с брат си Лука заради убийството на хърватския журналист Иво Пуканич. Така и убийството на Малкия остана в главата „неразкрити“.

Имаше ли хърватска бригада за убийства ?

Въпреки хвалбите на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов т.нар. хърватска бригада от 12 души е разкрита съвсем случайно от…крадец.

Мъжът си набелязва апартамент в центъра на столицата, който според него е безлюден. Прониквайки вътре крадецът отмъква скъпи лаптоп и фотоапарат.

Когато отваря лаптопа апашът „изстива“- в него са качени снимки на мъже с пистолети и автомати. Разбрал какво е направил бандитът подхвърля всичко на столичната полиция и изчезва. Полицаите обискират апартамента и така се стига до „хърватските бандити“. Борисов ги обявява за въоръжени и опасни.

  "Деветдесет и девет процента е сигурна информацията, че хърватите са в България, за да убиват, а не за да търгуват с наркотици. Установено е, че от края на 2003 г. те са влизали в страната няколко пъти, а посещенията им съвпадат с изброените знакови убийства.

Групата тренирала из планините и членовете й си правели един на друг снимки с оръжие“, обяснява главният секретар на МВР. Той обаче предизвика международен скандал, защото се оказва, че повечето от хърватите дори не са стъпвали в България. МВР беше принудено да признае грешката си и да стесни кръга до четирима „убийци“ - Роберт Матанич, Иван Може, Бранко Вуянович и българинът Красимир Станчев-Легионера, за когото ви разказахме във втора част на поредицата.

Преди да обяви за „хърватската бригада“ официално МВР праща спецполицаи от СДВР да ги арестува в друга квартира в София. Там е хванат само Бранко Вуянович, а Легионера опира пистолет в главата на полицай и го взема за „жив щит“ преди да избяга.

Два дни след ареста, без да стане ясно как, Вуянович успя да избяга през….централния вход на столичната полиция, въпреки, че бил вързан с белезници за радиатор на парното и пазен от един от началниците на отдел „Убийства“ в СДВР Марио Янчев. След бягството на Вуянович Янчев е пратен да лови джебчийки по улиците на столицата.

Другият „хърватски бандит“ художника Иван Може бе арестуван и съден за убийството на Асен Петров-Шаки и полицаят Кирил Живков в Княжево. По-късно бе напълно оправдан и освободен от ареста. След което изчезна безследно. Предполага се, че е убит от бандата на Йоско Костинбродския като отмъщение за смъртта на Шаки.

Соченият за „попското убийство“ Роберт Матанич е човек от нашумелия преди години „Земунски клан“ на сръбската мафия. Работи заедно с Любомир Магаш - Люба Земунеца.

В Хърватия е съден само за незаконно притежание на оръжие, но сръбските власти го подозират в извършването на показни разстрели на няколко влиятелни бизнесмени. Името му се свързва и международния наркобос Сретен Йосич-Йоца Амстердама.

Така или иначе всичко остана само на приказки и виновни за един от най-зрелищните разстрели в последните години отново няма. На ход са сценаристите от Холивуд или поне от Бояна.
nbox.bg
РЕКЛАМА

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Популярни публикации

Популярни публикации

Архив на сайта

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359898658623