В една юлска сутрин жители на село Баня, община Разлог, тръгват на работа и виждат излязъл от пътя джип край местния краварник. Хората решават, че е станала катастрофа и звънят в полицията, пише „Труд“.

Пристигналите на място униформени намират на предните седалки двама мъже, надупчени от куршуми и жена, която бере душа на задната. Полицаите са местни и веднага познават една от жертвите – лихварят бизнесмен Васил Донев – Доневио.Прякорът му произлиза от диалектния израз, означаващ сина на Донев – Доневио син, характерен за западнобългарските говори в Пиринско, Шоплука и Врачанско.   

На 3 юли 2012 г. както всяка сутрин Доневио тръгва по бизнесделата си около 7.30 ч. Той е с бодигарда си и трябва да закара двама работници от краварника си край село Баня на друг обект, след това има уговорени срещи. Килърите знаят навиците му и го причакват, скрити в близката горичка до пътя. Куршумите засвистяват изневиделица, стрелците са двама, ще установи по-късно експертиза.

Васил Донев загива на място, както и возещия се до него гард Бинко Робов – Бината. Работничката Емине Кьосова, която се вози в джипа му „Мицубиши Паджеро“ е тежко ранена със 7 куршума. Тя е откарана в болница, където след два дни издъхва. Жената била на задната седалка до съпруга й Мирослав Кьосов (50 г.).

Съпругът й има невероятен късмет, изстрелите само го одраскват по ръката. Според експертизата е гърмяно с два автомата „Калашников” – десантен 5,45-милиметров и обикновен 7,62-милиметров. В Доневио и Бината са открити общо 48 куршума. На мястото са намерени и над 30 патрона, които килърите изхвърлили или просто загубили при бързането да изчезнат от пътя между Банско и село Баня, който никак не е безлюден.

Криминалисти са категорични, че убийците са професионалисти и Донев е бил „поръчан“. Това автоматично отхвърля версията голям длъжник лично да е убил лихваря. Дребните длъжници също се отхвърлят като поръчители, защото едва ли някой от тях е имал пари да плати на професионални убийци. 

Два месеца преди убийството Васил Донев е арестуван в къщата му в село Баня при акция на ГДБОП по сигнали за изнудване и лихварство. Запис на заповеди за десетки хиляди левове за незаконно кредитиране са открити по време на акцията. 120 души са проверени за алиби в деня на разстрела, но разследването зацикля.

Вниманието на криминалистите се насочва към други известни крими герои в района, с които жертвата е имала отношения. Доневио е сочен за дясната ръка на братята Иван и Йордан Е. от Банско, известни като Гипсовете. Няколко месеца преди разстрела обаче Доневио се скарва с тях и решава да започне собствен бизнес.

По неофициална информация Гипсовете му дължали половин милион лева и Доневио ги дал на съдия изпълнител, който запорирал банковите им сметки. Единият от братята – Иван Е. е арестуван на 31 май в Италия в рамките на международната операция „Кокаинови крале“. След италианското разследване обаче той не получи присъда и е пуснат на свобода. За деня на убийството на Доневио обаче братята имат желязно алиби. Единият е в затвора в Италия, другият е със семейството си извън Банско. 

Заради случващото се с братята Доневио остава сам и се изцяло се вживява като бос на мафията в Банско. Това дразни хората на Гипсовете, но едва ли те са поръчали жертвата, смятат разследващи. Сред местните започва да се шушука, че Доневио е натопил Иван Е. на полицията и затова е бил ликвидиран. 

Криминалистите работят и по версията, че Васил Донев е поръчан от крупен длъжник. Има и заподозрян – благоевградският убиец Венцислав Гаврилов – Гаве, който по това време заминава за Северна Италия. Мъжът взел голяма сума пари от застреляния лихвар, защото задлъжнял покрай делото за убийството на Кирил Ангелов – Ушко, за което по-късно е осъден на 10 години затвор.

Говори се, че по време на разследването Гаве решил да подкупва съдиите и да се измъкне, затова взел от Доневио шестцифрена сума с голяма лихва. Въпреки това присъдата му беше потвърдена на всички инстанции и затова Гаве изчезнал от България. Тази версия също не намери потвърждение. След убийството разследващите провериха и няколко ресторантьори от Банско, Разлог и Баня, които са били чести клиенти на лихваря, но така и не откриха нито поръчителя, нито килърите.

Вдовицата загуби дело а наследниците делят имуществото му с години.Веднага след смъртта на Доневио започват съдебни делби за наследството, които се точат с години.

Най-големият син Валентин осъди брат си и сестра си Васил и Мария да му платят близо 16 000 лв. Освен имоти четирите деца наследиха и кредит от 400 000 лв. на баща им, който бил обезпечен с ипотека. След убийството му големият му син Валентин сам е погасявал месечните вноски към банката. Той осъди на два пъти брат си и сестра си да му платят техния дял от погасяването на заема.

Вдовицата на Васил Донев Ивелина Андонова загуби делото за наследствения дял във фирмата „Вайк-2005” ООД, което заведе в Окръжен съд – Благоевград срещу бизнес ортаци на покойния й мъж, сред които са и братята Гипсове. Тя искаше да бъдат изплатени на децата й 83 750 лв., колкото е равностойността на 12,5 идеални части от капитала на дружеството, притежавано от Васил Донев до смъртта му.


Адвокатът на ответниците оспори исковата претенция с мотива, че наследствените идеални части на децата са изцяло изплатени. Това е станало по силата на договор за покупко-продажба от 28 декември 2012 г., съгласно който 125 дружествени дяла на Васил Донев са били изкупени за 25 260 лв. За прехвърлянето е дадено разрешение от Районен съд – Разлог, като общата продажна цена е била разпределена между четирите деца на Доневио.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив