РЕЙ ЧАРЛЗ- цитиран като вдъхновител от почти всички на поп сцената в средата на  XX  век, започва с буги, революционизира ритъм енд блуса, създава соул, увлича се от джаз, кънтри, театрална музика. Казва, че никога не е искал да бъде известен, а само велик.

Слепотата на Рей Чарлз не е по рождение, губи зрението си от нервен срив. Когато е на 5 години, малкото му братче пада във ведро с вода пред очите му. Рей не успява да го извади и детето умира. От силния стрес зрението му започва да се влошава и само година по-късно той ослепява напълно. 

   ,,Слабо помня какво означава да виждаш. Главното, което помня, е как изглеждаше мама. Помня и цветовете." - казва Рей Чарлз.

Майка му умира, когато той е само на 15 години. До края на живота му тя остава за него идеал. Често говори за нея в интервютата и я споменава в някои от песните си.

В продължение на дълги години Рей Чарлз страда от тежка зависимост от наркотици. Наколко пъти е залавян с марихуана, кокаин и хероин. Той неведнъж се опитва да приключи с дрогата, но успява едва след като минава лечение в рехабилитационна клиника. След това не спира да говори публично срещу употребата на наркотици. 

Незрящият певец основава фонд за помощ на хората с увреден слух, което предизвиква удивление. Попитали го защо за глухи, а не за слепи, отговорът му е:

     ,,Музиката спаси живота ми. Не знам как бих могъл да живея, ако не можех да я слушам."

Последният си концерт Рей изнася на 30 април 2004-та в Лос Анджелис, малко повече от месец преди смъртта си. Умира след заболяване на черния дроб.

Рей Чарлз е единствения музикант, получавал награди ,,Грами" всяка година в продължение на пет десетилетия.

Издава 55 албума.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив