Тази снимка е направена преди повече от 30 години. На заден план се вижда тържественото посрещане на учебния ветроход „Калиакра“ (вероятно след участието му в регатата „Ветрило 89”). Ескортът от пристанищни влекачи и крейсерски яхти е впечатляващ. 

Но сега нас ни интересуват корабите на преден план. А те са: яхтата „Балкан“ (известна като „Яхтата на Тато“) и малкият пътнически кораб „Калиакра“ (построен през 1947 г.). Какво ги обединява ли? Те оцеляха! Оцеляха, въпреки превратностите на времето.

След 1989 г. яхтата „Балкан“ бе доста време в „гарнизонен арест“ в Пункта за базиране Атия (в закрито помещение). По-късно яхтата си намери нов собственик (български) и сега плава по река Дунав (където, според специалистите, й е мястото). А малкият пътнически кораб „Калиакра“ отдавна не плава, но е все още на вода, както сме писали неведнъж.

Е, и учебният ветроход „Калиакра“, който се вижда на снимката отпреди 30 години, също оцелява. И дано да продължи да оцелява, но не само в състоянието, което е сега (почти като в „гарнизонен арест“), а отново да излезе в открито море, където е мястото на баркентината, която не без основание преди години нарекохме „Бягащата по вълните българска морска принцеса“…

Атанас ПАНАЙОТОВ

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив