- Разберете! - настоя непознатият. - Този въпрос само в София засяга пряко стотина хиляди души. А в цялата тази работа има голяма игра: някои в "Мототехника" се подиграват с хората, не спазват никакъв ред при продажбите на леки коли, мамят клиентите си!

Човекът беше изнервен, съвсем не бе склонен да подбира изразите и да дозира оценките и това му пречеше да бъде ясен и убедителен. Все пак с малко търпение успях да изясня причините за недоволството му.

Моят посетител беше собственик на бордеро на стойност 1500 лева - сума, внесена в сметката на "Мототехника" - софийски градски клон - за покупка на лека кола. Поредният номер на вноската му беше над 170 000, от преди 3-4 години. Изпълнен с нетърпение кога най-после ще дойде щастливият момент да стане собственик на нова лека кола, човекът редовно в продължение>на година се бе обаждал на специалния телефон на "Мототехника", даващ информация за номерата, на които е дошъл ред за покупка на кола. 

И най-важното, бе ги записвал! Ето най-характерните резултати от неговия труд, само за коли от марката ВАЗ:


- И така - заключи моят събеседник, - след като съм чакал още една година, вероятността да ми дойде редът за покупка на лека кола е намаляла с изключение на ВАЗ 21 011 /"Лада - 1300"/, за които номерата са се увеличили! А тъй като за този период са били получени и продадени хиляди коли, за мен това е най-красноречивото доказателство, че в софийския клон на "Мототехника" не се спазва никакъв ред, че колите се продават с предпочитание на близки и познати, да не говорим, че се намират хора, които умеят "да подслаждат" покупките си!

Трябва да призная, че тази статистика ми направи впечатление - още повече че нямам основания да вярвам в точността и достоверността й. Това ме подтикна да потърся разговор със зам.-директора по икономическите въпроси на софийския клон на "Мототехника" др. Йонко Танов, като не скрих съмненията - моите и на автора на статистиката.

За моя изненада др. Танов не оспори достоверността на данните, но не прие и забележката ми, че липсва каквато и да било закономерност в скокообразните промени в колонките от числа. Според него те са съвсем логичен резултат от постоянните промени, които клиентите правят в заявките си за желаната от тях кола - а "Мототехника" работи освен с колите ВАЗ, още и с "Москвич", "Волга", "Запорожец", "Фиат" - полски, "Шкода", "Вартбург", "Трабант" и др. А има вноски, датата на които наистина буди удивление:

"До преди седмица  поясни др. Танов - най-малкият номер беше 72 от 1962 г., а сега е 90 от същата година! Има и куриози - някои, изглежда, са направили вноска, без да кажат никому за това. Изпратим поредната покана-окаже се, че на посочения адрес е издигнат многоетажен блок с няколко-стотин обитатели, собственикът на вноската е починал, а наследниците му са се изселили неизвестно къде и дори не подозират, че могат всеки момент да си закупят автомобил.

Сп.София,1981 г.


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. Всички сме чували такива истории от родители си, в наши дни сме доста облагодетелствани.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив