Несметни богатства и купища злато се крият под скала до родопското село Малка Арда! Съкровището е прокълнато и убива всички, решили да се докопат до него, убедени са местните хора, пише столичен ежедневник, цитиран от Блиц.  Скъпоценностите са заровени под прочутия в района на община Баните Шилнест камък в местността Врапово. Златните кюлчета и накити са укрити в непристъпното тогава кътче от известен римски владетел. „Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, заявил пълководецът и отпрашил със свитата си от Родопите.

Легендата за богатствата се предава от уста на уста и до ден днешен в близките села Малка Арда, Белев дол и Кръстатица. За истинността на вековния мит свидетелства и 75-годишният Бойко Чолаков. Пенсионерът е бил кмет над 30 години на село Белев дол. век трима приятели от съседното село Оряховец тръгнали да търсят златото и не след дълго всички починали“, разказва Чолаков.  В местността се разказват и други случки за иманяри, застигнати от нелепа смърт само защото са се опитвали да търсят заровените жълтици. Пенсионираният кмет е убеден, че съкровищата са защитени със заклинания. Едно от тях например е, че е заровено въже, което ще се превърне в змия, която се появява и напада всеки, който копае, за да търси имането. Местните са категорични, че който намери заровено злато, умира.

„Най-вероятно тези, които някога са закопали богатствата, са ги посипвали с уранов прах, от който настъпва отравянето на иманярите“, разказва Чолаков. Разковничето за намиране на богатството на владетеля е скрито в подземна вода, за която всеки в района знае, че съществува, но все още не е открита. От нея тръгвал синджир, който води до мястото, където е зарито имането, споделят преданието местните.Но никой вече не смее да копае под скалата от страх да не умре като тримата иманяри от Оряховец.

Източник: ПЕТЕЛ

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив