За целта социалистите настояха за създаването на комисия, в която да влязат доказани авторитети, а не никому неизвестни автори, за да изготвят нов вариант на учебника по история за десети клас, който еднакво обективно да отразява историческите събития в новата българска история в годините до Втората световна война, след нея и след 1989 г. "Особено цинично е отсъствието на фашизъм и управлението с пронацистки характер, заяви Ирена Анастасова.Тя допълни, че от учебника по история за 10-и клас вече ще липсва изучаването на идеологията на нацистите за чистата раса и българското законодателство преди 1944 г., насочено срещу евреите.
Ирена Анастасова, БСП, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ 

В същото време било написано, че българският народ е спасил еврейското население. "Спасявано от какво? След като ги няма антиевропейските закони, няма окупация на Македония и Беломорска Тракия, няма ги партизаните, няма ги децата-ястребинчета, няма победа на Червената армия над нацизма, възмути се соцдепутатката. Досега поне в десети клас се е учило за чистата раса и нацизма, напомни педагожката. "Няма друга държава, която да е стигнала дотам, че да се страхува от участието си в съпротивата срещу фашизма", възкликна Анастасова. Социалистката беше категорична, че става въпрос за нова идеологизация на българското образование. "Кой предложи програмата във варианта, представен през септември 2017-а? Кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена да са публично известни? Които представят социалистическия период като по-ужасен от турското робство?, попита депутатката от БСП.

Тя цитира въпросните автори на учебника за 10-и клас, че заявили: "Тази битка водим вече пет години", като изтъкнали подкрепата на лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов, евродепутата Андрей Ковачев и министъра на образованието Красимир Вълчев.  "Разговаряхме с историци, равноотдалечени от партиите, те са меко казано учудени", добави Анастасова. Соцдепутатката завърши с цитат от Франклин: "Само лъжата се нуждае от силовата подкрепа на държавната власт, истината отстоява сама себе си".

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив