Доброволните отряди на трудещите се – хората с червени ленти, се са създадени на 9. III.1960 г., когато се дава живот на една непозната досега форма на непосредствена борба на самите граждани с нарушителите на обществения ред – пише сп. „Общество и право” през 1987 г. Ето какво разказва статията за прословутите доброволни отряди:
„Днес присъствието на доброволните отряди в нашето всекидневие е утвърдено и привично. Във всеки квартал хората с червени ленти отделят от свободното си време, за да се поддържа спокойствието по улиците и парковете, по време на манифестации или големи спортни събития.
С какви нарушения на обществения ред се сблъскват отрядниците? Има ли достатъчно кандидати за отрядници? Тези въпроси изпълват мислите ни, докато се придвижваме към Щаба на доброволните отряди в квартал „Бенковски“ на столицата.Първият ни въпрос към Милка Денкова – командир на отряда, не я изненадва. Питаме я откъде идват основните им грижи.
– От 1979 г. насам населението се увеличи значително. Дойдоха различни хора… Не искам да кажа, че кореняците са по-добри от новодошлите, но когато човек живее дълго време на едно място, когато тук са живели и родителите, и дедите му, той повече внимава да не посрами името на рода си, отколкото пришълецът, заселил се отскоро.
Свечерява се, наближава часът, в който днешният наряд ще започне своята обиколка. Влизат и излизат хора, през отворените врати се чуват гласове. В едно от затишията при нас идва един от отрядниците – Асен Пеев. Има малко напрегнат вид и ние го питаме какво го тревожи.

– Есенни проблеми – отговаря той. – По това време се грижим за опазването на царевицата и фуража. Преди два часа по сигнал на наш отрядник беше направена проверка на една ськварталка и в двора й беше намерена 250 килограма открадната царевица. Това е третият подобен случай през сезона.
При нас влиза и заместник-командирът на отряда Александър Петров, вече инструктирал и изпратил днешния наряд:
– По време на жътвата следяхме уплътняването на каросериите, да не изтича житото от колите. За да не изчезва част от зърното в нечии частни складове, въведохме система, която да не допуска отклоняване на камионите от курса. Успяхме да опазим и сеното, и сламата от кражби – една от мерките беше да се проверяват багажниците на леките автомобили, които се движат през нощта. Когато отрядникът е дежурил нощем, на следващия ден е освободен от работа. Само за месец юли във връзка с жътвата наряд са дали 60 отрядници.

В блока зад супермаркета живее Георги Георгиев. Той има грижата да предпазва не особено добросъвестните граждани от изкушения. Цялата задна част на магазина, където стои амбалажът и откъдето може да се направи опит за влизане, е пред очите му. И други отрядници са ангажирани по този начин.
Дейността на ДОТ включва наблюдение на търговските и питейните заведения, на стопанския двор и на други „привлекателни“ обекти, проверки по магистралите. Но особено важна част от работата е надзорът над криминално проявените от квартала.
Отрядниците – има ги във всеки квартал, във всяко село. Отминаваме ги с припряността на безгрижието, когато забързани към домовете си, ги зърнем пътьом или от трамвая. На манифестации и при интересни мачове те отново са сред нас част от общото настроение и едновременно респектиращи със своето присъствие.

Източник:РЕТРО
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив