U-3523 е една от подводниците на Хитлер тип XXI - за времето си тя е с нов и изключително напреднал дизайн, но е внедрена твърде късно, за да спре съюзническите победи. Около нея витае интересна легенда. Това е първият за тогавашното си време клас кораби, предназначени да плават под вода за продължителен период от време, снабдени са с технология, която им позволява да преминават без прекъсване в Южна Америка.
Смята се, че U-3523 потъва след британската атака от Б24 "Освободител" на 6 май 1945 г. Подводницата на Хитлер така и не е открита, затова и се появяват слуховете, че е успяла да се измъкне и всъщност е изпълнила доста тайна мисия. В момента историческата подводница се намира на десет морски мили на север от Скаген - най-северния град на Дания - и на девет мили западно от позицията, съобщена през 1945-та година от британския бомбардировач. Представители на датския морски военен музей, които са открили подводницата, твърдят, че няма доказателства, че тя е успяла да се измъкне с нацистки лидери на борда или плячка. Герт Норман Андерсен, директор на музея, твърди: "Според слуховете, подводницата е била натоварена cъс  скъпоценности от Германия, оттегляйки се след края на войната. Мисля, че около нея витаят такива слухове, защото U-3523 е наистина модерна подводница за дълги разстояния, а е публичен факт опитът на някои нацисти да избягат с ценности в последните дни. Все пак подводницата е отивала в Норвегия, а не в Аржентина, където след войната се укриват много нацисти, успели да се измъкнат заедно със скъпоценни предмети и произведения на изкуството." Декласифицирани документи от американското разузнаване повдигат светлина около твърденията, че нацистки лидери, сред които и самият Хитлер, са успели да избягат в Аржентина през последните дни на войната.

Един от документите на ЦРУ е от 3 октомври 1955 г. В него се споменават до твърденията на бивш  войник на име Филип Ситроен, според който Хитлер се укрил в Колумбия, а по-късно - в Аржентина. Той дори направил снимка, направена през 1954 г. в колумбийския град Тунха и разказал, че на нея е не кой да е, а именно Хитлер. В документа се твърди: "Според Ситроен германците, живеещи в Тунха, последвали този предполагаем Адолф Хитлер с идолопоклонство от нацисткото минало, като го обръщали към него с "дер Фюрер", отдавайки му нацистки поздрав. Междувременно в архива на ФБР е разсекретен документ от 21 септември 1945 г. В него очевидец описва подробно как Хитлер пристига в Аржентина с подводница няколко седмици след падането на Берлин.

В свидетелството си той казва: "Хитлер беше посрещнат от шестима висши аржентински служители, които натовариха всички запаси на конски впряг и се отправиха към подножието на Южните Анди. Привечер групата пристигна в ранчо, където Хитлер и неговите хора се укриха". За други нацисти също се смята, че успяват да избягат в Аржентина след края на войната. Сред тях са Адолф Айхман - идеологът на Холокоста, и прословутият доктор от Аушвиц Йозеф Менгеле. И все пак, наистина ли U-3523 е подводницата, с която успяват да избягат Хитлер и хората му? Според последните открития тя е потънала с всичките 58 членове на екипажа. В датския музей се пази и копие от последната телеграма, изпратена от подводницата на 5 май 1945 г. В нея не се споменават никакви ценни товари или високопоставени пътници. Нацистка Германия ще подпише първия инструмент за безусловно предаване едва два дни по-късно на 7 май 1945 г.
Учените извършват сканиране на морското дъно, което разкрива, че U-лодката сега лежи на 123 метра под водата, което я прави много трудно достъпна. Необичайно, цялата предна част на кораба е погребана в пясъка, докато кърмата стои на 20 метра над дъното.

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив