Истината за серията от фалити на банки по времето на Виденов е тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева в средата на 90-те
Жан Василев Виденов е български политик, министър-председател на България през 1995-1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г.
Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлация в страната. Кризата от тогава е наречена на него „Виденова зима“.
Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика и мениджмънт и идеолог на младежката радикална комунистическа организация „Че Гевара“
След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на БСП това довежда до победата на БСП в местните избори през 1995 година.
Истината за серията от фалити на банки по времето на Виденов е тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева.
През есента и зимата на 1996/1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5-6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател.
Освен атаките от СДС, правителството на Виденов работи и при огромна подмолна вътрешна опозиция от близки хора в ръководството на БСП.
На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември с.г. на извънредно заседание на 37-то народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС.
След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.

Източник:nbox.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. При него беше голям глад и мизерия.
    По цял свят хиперинфлация се получава, като се печатат много нови пари. У нас измислиха, че не било виновно печатането а някакви тъмни външни сили....
    Но те толкова си могат. Или да раздават чуждите пари или да печатат нови. И двата метода са прилагани при соца, а и по времето на Жан.
    И на извиненията са майстори. При Жан трябвало да се върне дълга и затова излезли проблеми. Но като им кажеш на същите, че дълга е още от преди 10 ноември - изведнъж излиза, че нямало дълг или че десетте милиарда били незначителна сума, и затова социализма не бил фалирал.
    И най-тъпото е, че още има хора, които им вярват.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти наистина си изключително неинформиран, необективен, бърборещ клюкандерски носоглед дебил!!

      Изтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив