Чехите откриха видеозапис от показен процес по време на Сталинизма, пише "Гардиън".

Кадрите показват как Рудолф Слански и други топ комунисти са станали жертва на брутална чистка.

Осъждането на смърт на водещия чехословашки комунист е сред най-значимите показни процеси на XX век. Слански е екзекутиран по нареждане на Сталин.

От десетилетия събитията около революционния трибунал, довел до екзекутирането на Слански, генерален секретар на Комунистическата партия на Чехословакия, и други 10 души, са забулени в мистерия.

Но сега историците ще могат по-подробно да проучат процеса след появата на видеозапис и аудиозапис от процеса през 1952 г. Смята се, че записите покриват по-голямата част от продължилия 8 дни процес. Те са открити в метални и дървени кутии с милиони класифицирани документи на Комунистическата партия в Паненске-Бржежани до Прага.

Чешките историци и архивисти са изгубили следите на записите, които са направени по нареждане на комунистическите власти за създаване на пропаганден филм, който в крайна сметка никога не е бил създаден.

Материалът - съдържа 6 часа 35 mm черно-бял негативен филм и 80 часа аудио, сега се намира в Националния филмов архив на Чехия, който е поискал от правителството няколкостотин хиляди евро за реставриране.

Източник:news.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив