Дори най-новата история е пълна с бели петна. Историците постоянно правят открития, събирайки информация троха по троха.
Оказва се, че сред жертвите на нацизма все още има хора, които не са реабилитирани, твърди историкът Роберт Зумер. Става дума за труженичките в т.нар. спец учреждения – бордеите към концлагерите.

Оказва се, че публичните домове по време на Втората световна война са обслужвали не само военните от Вермахта, но и концлагеристите. По този начин нацистите поощрявали някои от тях за примерно поведение и добра работа. Това стимулиране било въведено в края на 1942 г. със заповед на райхсфюрера от СС Химлер.

Сред затворниците имало истински майстори и шефовете на концлагерите дори им плащали неголеми заплати. Те можели да ги харчат за храна, цигари или за посещение в бардака. 15 минути любов там стрували 2 марки, а кутия цигари – 3. Тези привилегии обаче не важели за евреите.

В публичния дом можело да се ходи обаче само след писмена молба и разрешение от началството и то в определено време от 19 до 22 часа.

Примерният концлагерист получавал 15 минути за любов и то само в мисионерска поза, като на вратата на всяка стая имало шпионка и надзирателите контролирали процеса отблизо.

Труженичките били общо около 200 в 10 спецучреждения, обслужващи лагерите Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен и Аушвиц. Те били подбирани сред жените в концлагерите Равенсбрюк и Аушвиц-Биркенау.

Възрастта им варирала от 17 до 35 години, като някои от тях доброволно отивали в публичния дом, защото това бил единственият начин за оцеляване.

Тези жени, при да отидат на „работа” били охранвани в продължение на 10 дни, за да укрепнат след нечовешките лишения зад бодливата тел. Освен това те постоянно преминавали през щателни медицински прегледи.

След разгрома на нацизма обаче тези работнички в спецучрежденията просто били забравени, тъй като формално не попадали в графата „концлагеристи”. Освен това, срамувайки се от миналото си, те не проронвали нито дума за него.

Така нито една от тях не получила никаква реабилитация или компенсация за преживените изпитания, отбелязва историкът Роберт Зомер.

Източник:novinite.eu
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най четени:

Популярни публикации👇