В не толкова далечните соцгодини ЦУМ беше голяма работа. Тогава още не знаехме що е това мол, нито бяхме виждали бутици за маркови дрехи и обувки. Затова славата на този наистина огромен за мащабите на България магазин се носеше из цялата страна. Посещаваха го стотици хиляди столичани, гости от провинцията, които идваха със специални рейсове.

В интерес на истината в ЦУМ можеха да се намерят много стоки. С уговорката – скромна и безлична конфекция и най-вече няколко модела български обувки, присъщи на тоталитарното време. Номерът в ЦУМ беше да имаш връзки сред продавачките. Само тогава можеше да се снабдиш примерно с нашенския парфюм „Джулия”, произвеждан само за износ, и с някоя друга копринена блузка, ушита в Русе на ишлеме. Дори с цветен телевизор. Нямаш ли връзки – пиеш една студена вода и толкова.

Никой обаче не подозираше, че в ЦУМ има една тайна стая. По-скоро салон в дъното на втория му етаж, чиято на пръв поглед незабележима врата винаги беше затворена. За да влезеш през нея, трябва да натиснеш копчето на звънец. Отваря служител, който иска паспорта ти и търси името ти в специален списък. Т.е. някой отгоре предварително се е обадил, че другарката или другарят еди-кой си ще дойде в определен час.

Аз влязох случайно в тази чудна тайна стая. Официална делегация от Македония беше на гости на шефовете на моята служба. Като профпредседател аз се занимавах с гостите и на мен се падна честта да ги заведа в тайнствената стая на ЦУМ. Да си напазаруват на воля хората и да запомнят България с добро. И ето ни пред бронираната врата. Натискам аз звънеца, отварят ни веднага. Проверяват ни – бяхме четирима души – аз, двама мъже и една жена. И влизаме в… един рай. Дотогава не бях пътувала в чужбина и това, което видях тук, ме смая. Залата буквално беше претъпкана със западна стока, кореком ряпа да яде. Македонците направо онемяха. За секунди им загубих дирите между щендери и рафтове с фини обувки. Помня, че имаше и щанд за изискани кожени чанти, за платове, палта и блузи. При това на съвсем прилични цени в левове.

Македонците се натовариха с пакети, едва ги примъкнаха до вратата на залата, в която освен всичко миришеше и на прекрасен парфюм. Е, явно на обикновен освежител за въздуха де. Но и той беше непознат за нас в онези времена. После се чудех – кои ли бяха привилегированите големци да пазаруват от тайната стая? И кой ли отговаряше за специалния списък с имената им?

Източник: pik.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

16 коментара:

  1. Буааахахахаааа източник pik.bg Занчи всичко е истина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълни глупости естествено, на тия соц носталгии само дебилите вярват.

      Изтриване
    2. Не се знае кой е дебила

      Изтриване
  2. оти автора на статията се крие? 6-то ДС?

    ОтговорИзтриване
  3. Сега всичко има но само гледаш.

    ОтговорИзтриване
  4. Откровени глупости, започващи още с бронираната врата! Освен това очевидно авторът не е влизал в магазин на Кореком, за да види наистина западни стоки! В тайната стая се продаваха най-вече български дефицитни стоки, експортни български стоки и соц. вносни стоки! Въпросната стая съвсем не беше голяма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В ЦУМ не е имало тайна стая за дефицитни стоки! Нито голяма, нито малка! Не лъжете така манипулативно.

      Изтриване
    2. И аз така зная.

      Изтриване
  5. Буухаххахааа дева малоумниците кои пише тези тъпотии каква Македония увелнете идиота хахахааа

    ОтговорИзтриване
  6. Измишльотини на търкалета...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо измишльотина, вярно беше, стига да имаш връзки си купуваш най-квалитетните стоки.

      Изтриване
  7. Да но малцина са влизали в Александър Невски да видят църковните служители в какъв разкош живеят!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен - Какви тъпотии! Вие живяла ли сте активно в годините на соца?! Какво знаете за икономиката, културата, спорта и т.н., за соц. живот? Дайте първо да поясним, че изобщо не се говореше за Македония, камо ли за делегация на правителствено ниво?! Защото високопоставените лица не се вкарваха в ЦУМ, камо ли на правителствено ниво! Имаше си специална служба към УБО, която си имаше специални задачи, за които аз лично не съм се интересувала/пък и да бях се интересувала , трябваше да имам "връзки" за да науча нещичко/!!! Какво пишете, само да си начешете езика, както се казва на безсмислиците!!! Не се излагайте с публичните изяви!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Това са манипулативни измислици. В ЦУМ нямаше никакви такива стаи. Нито гости от "Македония", щото тогава беше Югославия. Приказки за младите, които нямат спомени от това време.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив