Марийка от "Криворазбраната цивилизация", кака Мариана от "Сладкарница "Захарно петле", Танчето от "Селянинът с колелото". Роли, с които Мариана Аламанчева спечели любовта на няколко поколения.

Почина една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство... Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!"

Това тъжно съобщение публикува на официалната си страница във Facebook Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Мариана Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1964 г. в класа на професор Желчо Мандаджиев.

Актрисата е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация" (1974) по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец" (1976) по Ст. Л. Костов. Аламанчева има много роли в любими бългаски филми - "Баш майсторът", "Мъже в командировка", "Селянинът с колелото"... През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век" в категория "Звезда".

Порасналите деца помнят актрисата и като кака Мариана - водеща заедно с Николай Николаев - Бате Николай на предаването за таланти "Захарно петле". Голяма лична драма в живота на актрисата е загубата на дъщеря й - Зорница.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив