„Знаеш ли кой съм аз?“, попитал лидерът на КПСС, щом влязъл в къщата на пророчицата. „Знам, голям началник си“, отвърнала му сляпата гадателка. Разговорът им продължил 7-8 минути, като петричката врачка отправила някои тежки предупреждения на руския гост - препоръчала му да си почива повече и да си намери заместник, на който постепенно да предаде властта. „Ти какво си мислиш, ке векуваш ли? Няма да я бъде тая! Не я мисли толкова Русията, и без тебе ке я има“, заявила феноменалната нашенка на съветския лидер.

След като посетил Ванга, Леонид Илич се видял и с Петър Димков. Брежнев се надявал знахарят да му даде билкови рецепти, които да заздравят болното му сърце. Но, уви, в следващите няколко години значимо подобрение в състоянието на генералния секретар на КПСС не настъпило.

„Кола от УБО взе дядо ми и го закара при Леонид Илич в Банкя - в санаториума, който тогава беше на ЦК. Петър Димков прегледа Брежнев и го посъветва да си замине обратно за СССР, тъй като климатът в Банкя не е подходящ. Съветският лидер послуша“ и си замина“, твърди внук на лечителя.

Информация за окултното посещение на владетеля на Кремъл има в мемоарна книга на Петър Младенов. Бившият ни външен министър е разказал подробно как на 13 януари 1979 г. Леонид Илич пристигнал в София с влак. Понеже на перона нямало суетня от посрещани - там били само неколцина членове на Политбюро, първите ръководители на столицата и хора от руското посолство.

„Времето беше студено, мрачно и влажно. Пред озадачените погледи на малкото посрещани гостът с труд и с помощта на здравеняци от своята охрана преодоля двете стъпала от вагона до перона, а след това бавно и вдървено извървя няколкото крачки до колата. Кортежът потегли за Банкя, където по изключение и, струва ми се, за първи и последен път някакъв гост беше настанен в личната резиденция на Живков“, написал е ексдипломат номер 1.

При тази своя визита в България Брежнев бил придружен от съпругата си Виктория Петровна и шефа на кабинета си Константин Черненко, който няколко години по-късно също като своя началник станал генерален секретар на КПСС.

Докато бил у нас, властелинът на Съветите се държал доста странно. Това направило силно впечатление на Петър Младенов: „Беше най-тежкият случай на неадекватност, в която някога съм виждал Брежнев. Изглежда, тогава времето, а може би и нещо друго не му хареса и след 2 дни бяхме предупредени, че Леонид Илич прекъсва почивката и си заминава“, отбелязал е в книгата си със спомени дългогодишният дипломат номер 1  на България.

Източник: "Уикенд"

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив