На 5 януари 2010 г. 31-годишният скандален радиоводещ среща смъртта си на стълбите в стара кооперация на столичния бул. "Александър Стамболийски" в центъра на София посред бял ден. Разстрелът става към 12,25 ч, когато двама килъри го причакват в дъното на входа на кооперацията докато той отива на среща с адвокатите си.

Жертвата получи 7 куршума в главата и тялото си, а при стрелбата бяха тежко ранени двама души, които имаха нещастието по същото време да влязат във входа. Убийците изчезнаха и до днес няма следа от тях. Какво става на ужасно студения и заснежен 5 януари. Около 12,20 ч Цанков пристига с брониран джип до кантората. Той е без охрана, само с шофьор.
Бившият радиоводещ слиза от джипа, пресича улицата и влиза във входа на кооперацията сам. Секунди по-късно там започва канонада.
Жертвата:Боби Цанков

Скандалният водещ скрил сак с 10 милиона лева,пише uniconbg.com

"Пред самата врата на входа ме изпревари мъж, който беше с гръб към мен. Вратата на входа беше отворена. Побързах да използвам да се вмъкна и аз, за да не звъня да ми отварят. Движех се на около 2-3 м. от непознатия, но по-бавно от него. Човекът пред мен изкачи първите стълби в коридора и сви към централното стълбище. Тогава се чу стрелба, може би 6-7 гърмежа. Първоначално реших, че някой хвърля пиратки.
Помещението се изпълни с пушеци, замириса на барут. Миг по-късно се усетих, че може би се стреля, сигурно съм се уплашил, обърнах се и тръгнах инстинктивно към вратата на улицата, за да изляза на булеварда. Но в момента, в който се обърнах, усетих парене в кръста, паднах надясно с лице към входната врата по очи". Това разказва пред медиите няколко месеца след убийството 48-годишният Любен Любенов, който е имал нещастието да влезе след Цанков в кооперацията. Мъжът е тежко ранен и дълги месеци се лекува във ВМА. Друго младо момче, влязло пък след него, също е ранено от ръцете на убийците.
Първоначално МВР ги обявява за гардове на Цанков, даже са разпитвани в болницата от прокурори. Убийците знаели, че Цанков ще пристигне на среща в този час. Затова са подготвени и откриват огън по него незабавно. В последния момент жертвата ги вижда и прави опит да закрие лицето си с ръка.

Два от куршумите тях се забиват в предмишницата му. Единият убиец продължил да стреля в главата му, а другият - в тялото. Два куршума пронизали Цанков в бузата, трети се забил в слепоочието му.
Вторият стрелец го прострелял два пъти в гърдите. След канонадата Цанков се свлякъл мъртъв на земята. В тялото му са намерени 5 от куршумите. Те са от две различни оръжия. Открити са и 17 гилзи край трупа.
Убийците спокойно прескачат ранените мъже и се измъкват по улицата.

След смъртта на Цанков МВР и прокуратурата започват истинска вакханалия и лов на "убийци", но и до момента обвинен, подсъдим или осъден за показният разстрел на бул. "Александър Стамболийски" няма. За разлика от десетките неразкрити поръчкови убийства на прехода почти всяка година МВР подхвърляше информация за възможни убийци на скандалния радиоводещ.  Първо бяха хора на Петър Стоянов-Сумиста и групата му "Килърите". После се твърдеше, че физическият ликвидатор на Цанков е Тихомир Георгиев-Боксьора, арестуван в Лондон, докато се издирваше да влезе в затвора за убийства. Накрая пък се лансира версията, че всъщност убийството на радиоводещия е дело на бандата наречена "Новите килъри" ръководена от Валентин Янев-Бореца и Мартин Антов. Още вечерта след разстрела барети атакуват комплекса "Царско село", натръшкват охраната на Красимир Маринов-Големия Маргин и арестуват него самия. Брат му Николай Маринов-Малкия Маргин обаче изчезна и досега е в неизвестност. В ареста попада и Стефан Бонев-Сако. Ден по-късно съдът пусна Стефан Бонев, а на Големия Маргин беше повдигнато обвинение в подбудителство за убийството на Цанков. Прокуратурата заявява, че Цанков трябвало да заведе важен свидетел  по делото срещу Маргините на последното заседание по процеса на 13 януари. Цанков е бил убит, за да му се попречи да заведе свидетеля в съдебната зала.
Тази теза обаче не е доказана с нищо. На никой от изброените по-горе герои не бе повдигнато обвинение за смъртта на Цанков, а Маргините бяха напълно оправдани.

Кой е Боби Цанков ?  Той завършва средно музикално училище "Любомир Пипков". Водещ е на радиопредавания и радиоигри в програмите на радио "Спорт", радио "Вива", радио "Сигнал плюс", радио "Практика", радио "7 дни", радио "Браво" - Варна, радио "Екстрийм" - Перник.
Бил е изпълнителен директор на радио "7 дни". Водещ в Тв "Канал 2001", "Балкан-Българска телевизия", телевизия "СКАТ", ВGTV ("България кабел"), телевизия "7 дни". Съдружник е на убития Антон Милтенов - Клюна във фирмата "РСБ комюникейшън". Към януари 2009 г. срещу Боби Цанков текат 5 наказателни и десетки граждански дела за измами от ефира на различни радиа. Той оцелява и при два бомбени атентата. На 15 ноември 2003 г. в 16.45 ч. на ул. "Цар Асен" в София пред дома на журналиста Боби Цанков и родителите му избухва взривно устройство. В момента на взрива Цанков се намирал в дома си. Пред журналисти той заявява, че няма представа кой би могъл да постави взрива и казва, че е получавал заплахи и по телефона. На 2 юни 2004 г., няколко часа след като дава показания за задържания същия ден Антон Милтенов - Клюна в СДВР, Боби Цанков е ранен при взрив във входа на дома му на ул. "Цар Асен". Разследващите свързват взрива и с факта, че Цанков в ефира на радио "Вива" съобщава, че разполага със запис, според който соченият за наркодилър Илиян Варсанов е подготвял покушение срещу Антон Милтенов - Клюна. След атентата е установено,  че Боби Цанков е охраняван от служители на НСО. В   резултат на разразилия се скандал двама служители на НСО са уволнени дисциплинарно, а още осем са отстранени по Закона за достъп до класифицираната информация. След 12-годишна служба началникът на НСО ген.-лейт. Димитър Владимиров също е освободен.

На 20 януари 2004 г. в Софийския районен съд започва наказателно дело срещу Боби Цанков за измама в големи размери на Ваня Червенкова. В обвинителния акт се твърди, че на 6 август 2002 г. в хотел "Принцес" Цанков, водещ в радио "Спорт", измамил Червенкова, с цел да набави за себе си имотна облага, като я заблудил, че има разрешение от Столична община да изгражда билбордове. Тя му дала 50 000 лв. в брой на ръка, за да рекламира фирмата й. До този момент Цанков не е изградил обещаните билбордове, нито е върнал парите. По делото са приложени документи от Столична община, че фирмата на Боби Цанков "Медиа БГ" ЕООД никога не е получавала разрешение за строеж на билбордове. На 14 май 2006 г. Софийският районен съд оправдава Боби Цанков, но той остава в ареста (арестуван е на 27 февруари 2006 г.) по обвинение, че за няколко месеца е измамил10 души за различни суми пари за излъчване на реклами в радио "Практика", като според прокуратурата става въпрос за 23 790 лв.

На 6 юни 2004 г. Софийският районен съд налага мярка за неотклонение "домашен арест" на радиоводещия Боби Цанков, обвинен за измама в особено големи размери. Той е обвинен, че в качеството си на изпълнителен директор на радио "7 дни" през 2001 г. е сключил договори за реклама, без да има право за това, с 10 човека, но не изпълнил договорите, с което ги е ощетил с 21 500 лв. Срещу Цанков е повдигнато и друго обвинение - за присвояване на радиотехника на стойност 40 711 лв. Престъплението е извършено на 6 август 2001 г., когато от радио "7 дни" е изчезнала голямо количество специализирана техника.


През септември 2004 г.  Боби Цанков  е освободен  срещу "парична   гаранция" от 10 000 лв.
На 23 юни 2006 г. Софийски районен съд одобрявя споразумение с прокуратурата, след като Боби Цанков се признава за виновен, че е измамил на 17 януари 2003 г. в хотел "Кемпински Зографски" жена (М. А.) с 1500 лв. за излъчване на реклама по радио "Вива". За измамата е осъден на три години условно с пет години изпитателен срок.

На 13 ноември 2009 г. около 16 ч. Боби Цанков се движи с колата си по бул. "Витоша" посока Южен парк. Застигнат е от брониран автомобил "Ауди", управляван от Стефан Бонев - Сако. След кратко преследване, по време на което Сако отправя недвусмислено предупреждение: "Ще те убия, ако продължиш да пишеш за Мето Илиянски",  Цанков успява да се изплъзне и отива в ГДБОП.  Там подава оплакване. Същия ден Стефан Бонев - Сако е арестуван в дома си. Прокуратурата му повдига обвинение за заплаха за убийство.
На 24 ноември 2009 г. Софийски градски съд освобождава Сако срещу 6000 лв.  Впоследствие Боби Цанков твърди, че причина за заплахата е неговата книга "Тайните на мутрите",  в която от първа ръка разказва за събитията в подземния свят през последното десетилетие. В книгата е споменаван и самият Сако. Според разследващи "Тайната на мутрите" и изявите на Цанков в предаването на Венета Райкова "Горещо" с дръзкото заглавие: "Пряка линия от подземния свят" едва ли са били причината за неговият разстрел. Малцина знаят, че освен двата бомбени атената срещу Цанков е извършен и още един трети. Това става година преди смъртта му в кафене до парка "Заимов".
Затова си спомня един от най-близките му хора Иво Илчев, с който Цанков разговаря по телефона в момента на убийството му. Илчев чува в слушалката само: "Свърши се".

Той е защитен свидетел по делото срещу Маргините, но разпита му пропада и той е арестуван заради възпрепиястване на правосъдието.
Илчев разказва, че двамата са били заедно във въпросното кафене когато куршум пробива облицовката на стената до мястото, където е стоял Цанков. Просто бившият радиоводещ се навежда и това го спасява.
Така или иначе самообявилият се за "летописец на мутрите" Цанков е убит по брутален начин. Нито прокуратурата, нито МВР успяват да заловят неговите убийци, въпреки бодрите твърдения на тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, че знаят кои са хората, ликвидирали скандалният радиоводещ.

Източник:uniconbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив