6500 лева струва френският звяр. 

В средата на 60-те години на 20 век у нас вече са разгледани няколко чуждестранни оферти за сътрудничество от страна на "Рено", "Фиат", "Алфа Ромео" и други световни лидери в автомобилопроизводството. Най-изгодно се оказва предложението на "Рено". На 30 юли 1966 г. с Министерско постановление е дадено право на ДСО “Металхим” да започне преговори с Рено, с посредничеството на ДСП “Булет”,пише marica.bg

Първоначално е запланувано монтажът на автомобилите да се извършва в Червен бряг.  През 1967 г. обаче монтажната линия се премества в Пловдив, където вече е построен специално проектираният за целта нов завод на Асеновградско шосе. До неговото официално влизане в експлоатация за монтажно хале временно е приспособена палата №10 в Панаира. Заводът функционира до 1970 г. и освен напълно автоматизирана поточна линия, е оборудван и с един от най-модерните заваръчни и бояджийски агрегати.

Крайната цена на автомобила “Булгаррено” е около 6500 лева. Сериозна част от произведените коли са продадени в чужбина. Наши клиенти стават и някои страни от Близкия изток.

В началото на 1970 г. производството на "Булгаррено" е преустановено. Официална причина за това е, че френската страна  прекратява договора и се оттегля, поради нарушаването му от българска страна. Неофициалната версия е, че по настояване на СССР това производство е спряно, за да могат да бъдат пласирани на българския пазар съветските автомобили.


Източник:www.marica.bg
Снимка:168chasa.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив