НА 26 АВГУСТ 1944 Г. съветските войски достигат до бреговете на река Дунав.
В резултат на Яшко-Кишиневската операция чокойска Румъния е напълно разгромена и излиза от немско-фашистката коалиция. Активизирането на антифашистките сили в България и общата неблагоприятна обстановка за хитлеристка Германия в Европа и света принуждават монархо-фашисткото правителство у нас да излезе от Тристранния пакт.

На този ден командуващият Вермахта на Балканите фелдмаршал фон Вайкс строго предупреждава началника на германската военна мисия в София генерал Шнекенбургер, че фюрерът ще го държи лично отговорен! Всички военнослужещи на Вермахта в България (и всички германци) да оказват докрай съпротива в случай на враждебни действия от страна на българската войска. По това време на българска територия се намират около 27 000 немски военни лица, които по специално разработен план са приведени в пълна бойна готовност и започват да се съсредоточават в шест опорни гарнизона.Варна, Русе, Пловдив, София, Видин и Дупница.

НА 27 АВГУСТ 1944 Г. в София пристига подполковник Колин, командир на диверсионен батальон от дивизията за специални задачи на Абвера „Бранденбург 800“ на гарнизон в Ниш. Той е получил от Абвера специална задача: с мълниеносна акция да унищожи или плени българските танкове (88 броя „тип IV“), щурмовите оръдия (общо 50 броя) и сравнително по-модерните самолети на българските въздушни войски — Ме-109 и Ю-87. Мотивът е, че българите могат да ги използуват успешно срещу германските войски в страната. А крайната цел, разбира се, е по-сложна — да се подпомогне един нов прогермански фашистки преврат в България. Разработен е специален план за осъществяването на операцията, но в крайна сметка надеждите на германците една след друга пропадат поради развиващите се в страната революционни събития.

НА 3 СЕПТЕМВРИ 1944 Г, Хитлер разпорежда на фелдмаршал фон Вайкс, а той от своя страна заповядва на генерал Шнекенбургер да разгъне на широк фронт репресивни и диверсионни действия срещу България. Целта е да не се позволи изтеглянето на българските войски от Сърбия, Македония и Гърция в боеспособен вид (начало на операцията по парола „Елефант“ — „Слон“); немските войски в България да си пробият с оръжие път към Сърбия; в 22.00 часа на 4 септември да започне операция „Унтервелд“ („Ад“) по унищожаването на германското и българското военно имущество, след което немските военни части от Пловдив и Горна Джумая да се съсредоточат в София за организиране на отбрана.

НА 6 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. генерал Шнекенбургер докладва, че реализирането на операция „Ад“ е неосъществимо, тъй като казармите, летищата, складовете и военните ешелони се охраняват от поставени в пълна бойна готовност дружини, а дори при отделни камиони има  тежко въоръжени часовои. Така пропада един коварен план на германското военно командуване срещу България.
В същото време съветското правителство обявява война на България и отправя на българското монархо-фашистко правителство историческата нота останала и до днес в историята.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. "българското монархо-фашистко правителство" !!! Абе вие не измряхте ли всички бе,мръсни долни болшевишки гниди? Трябваше да ви избесят още 1989 година всички без изключение заедно с децата и внуците ви! Изроди безродни!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив