Всяка втора неделя на септември в Русия се отбелязва Денят на танкиста. „Руски дневник“ откри за вас някои любопитни факти за руските танкове.

1. Как да отличим Т-64 от Т-72, Т-90 и Т-80?

На пръв поглед машините много си приличат, но при по-внимателно вглеждане могат да бъдат открити множество разлики.

Най-ярко тези танкове се отличават един от друг по диаметъра и външния вид на опорните ролки. На Т-64 те са с диаметър 555 мм, изработени са чрез щамповане, имат характерна шарка, тесни са и отвън не са гумирани.

Опорните ролки на Т-72 са с диаметър от 750 мм, отличават се с характерния рисунък на усилващите ребра и по външния си диаметър са с дебел слой гума. Т-80 е оборудван с ролки, чийто диаметър е 670 мм, имат широко гумиране, формата им е на дълбока чиния с капак в центъра, а около него има болтове. Т-90 притежава опорни ролки с диаметър от 750 мм, каквито има и Т-72.

Дадените типове танкове се различават лесно и по разположението на инфрачервения прожектор. На Т-64 той е монтиран вляво от оръдието на танка (по посока на движение на машината). На Т-72 и Т-80 ИЧ-прожекторът е поставен отдясно на цевта на оръдието.

Механик-водачите на Т-64, Т-72, както и на Т-90 притежават по една секция прибори за наблюдение (триплекс), докато тези на Т-80 имат три такива секции.

2. Най-масовият съвременен танк е руският Т-72

От началото на серийното производство на Т-72 през 1974 г. до настоящия момент „Уралвагонзавод“ е произвел като цяло 20 544 танка от този тип.

Пикът в производството е през 1985 г., когато от конвейера на „Уралвагонзавод“ слизат 1 559 Т-72, като в същото време производството на М1 Abrams, произвеждащи се от 1979 г., достига до 840 броя годишно.
Също така, лицензионно производство на Т-72 бе организирано в Югославия, Полша, Чехословакия, Индия.

3. Първият танк в света с газотурбинен агрегат – руският Т-80

Т-80 е първият в света танк серийно производство, който е с основен силов агрегат на база газотурбинен двигател. В конструкцията му също така са използвани изпитани елементи от танка Т-64: оръдие, боеприпаси, автомат за зареждане, отделни възли от системата за управление на огъня и защита на бронята. Освен в Русия, той е приет на въоръжение в Украйна, Беларус, Южна Корея, Узбекистан, Кипър и Пакистан.

4. Всички руски и съветски танкове могат да се самоокопават

Съветските танкове от серията „Т“ винаги са били окомплектовани с оборудване за самоокопаване, като в същото време конструкторите на западните танкове дълго време са пренебрегвали това изключително полезно за бойната машина устройство.

Танковото оборудване за самоокопаване представлява нож, прикрепен към долния наклонен лист на предната част на танковия корпус. Няколко минути работа на устройството – и окопът е готов. В него танкът е по-добре защитен при стрелба от закрита огнева позиция.

5. Защо основният боен танк Т–90 носи личното име „Владимир“?

Лесно е да се предположи, че създаденият в края на 80-те – началото на 90-те години основен боен танк Т-90 е кръстен „Владимир“ в чест на един от князете на Древната Рус – Свети Владимир или Владимир Мономах. Или пък страшната машина носи това име в чест на президента Путин. Но ситуацията тук е друга.

Приетият на въоръжение през 1992 г. танк Т-90 носи името на създателя си – Владимир Иванович Поткин. Знаменитият конструктор почина на 13 май 1999 г., след което правителството на Руската Федерация реши на творението му да бъде дадено името „Владимир“.

"Российская газета"
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив