1.СУПА ОТ ОВЧЕ МЕСО

Нарязваме на малки парченца 1/2 кг овче месо от гърдите, измиваме, посоля-ваме и запържваме в 2 супени лъжици масло заедно с 1 глава ситно нарязан лук. Поръсваме отгоре по 1 супена лъжица брашно и червен пипер, заливаме с 8 водни чаши вряла вода и оставяме да ври, докато омекне месото. Слагаме ситно нарязан магданоз и черен пипер по желание. Застройваме с 1 яйце и сока от 1/2 лимон.

2.СОЛЕНКА ОТ РИБА

Изчистваме и измиваме добре 1/2 кг бяла риба или есетра. Сваряваме бульон от рибените кости и корени за супа, черен пипер и дафинов лист. След като се свари, прецеждаме бульона и прибавяме запръжка от 1 супена лъжица брашно и 2 супени лъжици краве масло или зехтин. Прибавяме 50 грама маслини, 100 г дребни краставички от туршия. Оставяме всичко това да поври около 10-ина минути и пускаме вътре рибата на парчета да ври около половин час. Накрая подправяме с 1 супена лъжица доматено пюре и ако не е достатъчно кисело — изцеждаме сока от 1 лимон.

2.СУПА ОТ ЛЕЩА

Изчистваме и измиваме 1/2 кг леща и я оставяме да ври на бавен огън леко подсолена в 1 1/2 л вода, прибавяме ситно нарязан морков, 2—3 глави ситно нарязан лук и 1 чаена лъжичка брашно. Като уври добре лещата, сипваме 3 супени лъжици олио и малко оцет на вкус и така я поднасяме.

3.СВИНСКО със сливи

Нарязваме 1 кг свинско месо на парченца и оставяме на огъня да се позадуши в собствената си мас. Прибавяме 2 настъргани глави лук и ги запържваме, 1 чаена лъжичка червен пипер и сол. Заливаме с 1/2 л вряла вода. Оставяме ястието да поври малко и прибавяме 3/4 кг сушени измити сини сливи, 4 супени лъжици доматен сос и 3 бучки захар. Варим, докато всичко омекне.

4.СВИНСКО С ДАФИНОВ ЛИСТ


Нарязваме в тенджера 1 глава червен кромид лук, слагаме 10 зърна черен пипер, 6 дафинови листа и 1 супена лъжица свинска мас и запържваме. Слагаме 1 кг свинско месо, нарязано от плешката, и запържваме и него. Наливаме 2—3 супени лъжици оцет и топла вода, за да покрие месото, посоля-ваме. Когато месото съвсем омекне, насипваме го в чинии и върху всяка порция слагаме по 1 чаена лъжичка стрит хрян с оцет.

5.ОВНЕШКИ БУТ С ВИНО

Шпиковаме обилно овнеш-ки бут с пушена сланина и скилидки чесън, натриваме бутчето със сол и черен пипер и го оставяме да престои около 2 часа. Отделно запържваме в 1/2 пакетче масло 3 глави ситно нарязан лук и 3—4 коренчета магданоз. Когато се позачервят, прибавяме 1 супена лъжица брашно. Разреждаме с 1 1/2 водна чаша бяло вино, прибавяме 7—8 зърна черен пипер, 5—6 зърна бахар и парченца от 1/2 лимон. В така
приготвения сос прибавяме бутчето, замазваме капака на тенджерата с тесто и оставяме да ври върху тих огън. За целта може да се използва и херметическа тенджера.

6.АНГЛИЙСКИ ПУДИНГ

Сваряваме 5—6 картофа, обелваме и ги минаваме през преса. Прибавяме 200 г масло, 150 г захар, щипка сол, шепа стафиди, 6 разбити яйца и 2—3 ракиени чашки ром или коняк. Печем в подмазана форма около 1 час в умерена фурна. Сервираме със сироп от плодове.

7.ПУДИНГ ОТ БЯЛ ХЛЯБ

Разбиваме 200 г масло с 200 г захар, прибавяме по един 6 жълтъка и още 1 цяло яйце. Прибавяме 1/4 кг среда от бял хляб, потопен в прясно мляко и изстискан, още 150 г захар (по желание), 200 г стафиди или захаросани нарязани плодове и 1/2 водна чаша силно бяло вино. Всичко добре разбъркваме и печем около 1 час в подмазана и поръсена с галета тава в умерена фурна.

8.СЛАДКО ОТ ОРИЗ

Сваряваме 1 чаена чаша ориз в 1/2 л прясно мляко, 1/2 чаена чаша вода и 3/4 чаена чаша захар. Когато оризът омекне, разбиваме отделно 3—4 жълтъка с 3—4 супени лъжици захар, настърганата кора от 1/2 лимон и изсипваме в ориза.

Оставяме върху огъня, без да кипне, като бъркаме непрекъснато. Когато се сгъсти, изливаме го в чиния и оставяме да замръзне, след което го гарнираме с плодове от различни сладка.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

Миризмата на риба от тигана ще премахнете, като оставите в него за около 1 час много силна запарка от чай.

Ако сдъвчете няколко зърна кафе, ще премахнете от устата си неприятната миризма на чесън.

Ако разтъркате с китка магданоз ръцете си, веднага ще отстраните неприятната миризма на чесън.

След всяка употреба на чайника, добре е да оставяте на дъното му няколко щипки захар и тогава чаят който ще сварите, ще бъде по-ароматен.

Яйце, което сте извадили от черупката му, в никакъв случай не бива дълго да престоява, а да се консумира по възможност по-бързо.

Изсъхналото парче кашкавал ще стане отново меко, ако го държите 1 час завито в навлажнена кърпа.

Не пропускайте към компота от ябълки да прибавите 1—2 зърна карамфил, за да е по-ароматен и вкусен.

Ако желаете при пърженето или готвенето черният дроб да стане по-мек, напръскайте го предварително с малко оцет.

Ако страдате от атеросклероза, повишено кръвно налягане или хронични за-болявания на черния дроб, приготвяйте си и пийте всеки ден витаминозен чай от равни части изсушени плодове на касис и шипка.

Ако сте здрави, ще задоволите дневната, си необходимост от витамин С само с 15—20 г пресен касис.

Не забравяйте, че касисът е чудесно средство за лечение на авитаминози, скорбут и сърдечно-съдови заболявания, тъй като укреп-
ва стените на кръвоносните съдове.

Консумирането на касис под формата на пастьоризиран сок е много полезно, тъй като е източник на витамини, алкализиращи вещества и други полезни съставки, особено през зимата и ранната пролет.

Плодовите киселини на касиса, известен още като черно френско грозде, стимулират дейността на храносмилателните жлези и възбуждат апетита.

Ако страдате от язвена болест, хроничен гастрит с намалена киселинност или от хронично разстройство, препоръчваме ви често да пиете сок или кисел от касис.

Сокът на пресния касис е приятна напитка, която утолява жаждата, особено като е смесена с малинов или ягодов сок.
Ако имате заболяване на храносмилателната и сърдечно-съдовата система — избягвайте редовното ядене на маслини.

За консервиране на маслините подбирайте обикновено недозрели, зелени плодове.

Ако готвите ястия с маслини, добавете ги в последния момент, за да не загубят вкуса си.

Включвайте често в менюто си маслини, тъй като те съдържат освен масло и малко белтъци, захари, минерални вещества и витамини.

Ако в чиния, посипана със сол, сложите нарязан лук, той ще запази свежестта си.

Ако страдате от хронична бъбречна недостатъчност,
остър нефрит и нарушено кръвообръщение, заменяйте готварската сол със смес от магнезиеви и калиеви соли.

При горепосочените болести можете да използвате като заместител на солта прах от босилек, зеленчуци и кисели сокове.

Ако не страдате от болести, които изключват употребата на сол, всеки ден трябва да поглъщате средно до 15 г сол, като 4 г от тях в състава на продуктите.

Ако се натоварвате с тежка физическа работа, бихте могли да увеличите нормата за консумация на солта.
Лесно ще отстраните капките от вар или блажна боя по стъклата, като най-напред ги изтъркате, а след то,-ва ги изчистите с парцал, напоен с оцет.

Не забравяйте, че не само миризмата на риба, но и на лук по приборите се премахва много лесно, като постоят в оцет.

Ако емайлираните части на готварската ви печка са доста замърсени, ще ги почистите лесно с утайка от сварено кафе или с посипана сода бикарбонат.

Когато подправяте салатата, винаги спазвайте редуването — сол, оцет, олио.

За да избегнете напукването на кренвиршите при варенето им, поставете ги в студена вода и постепенно да става загряването.

Люспите на лука, листата и остатъците от беленето му са ефикасно средство за почистване до блясък на стъклата на прозорците и на огледалата.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив