По времето на Тодор Живков народът работеше и макар да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо. Плюят по социализма, но като днешната скъпотия и мизерия не е имало.
През последните 5-6 години до 1990 г. прясното мляко беше по 30 ст., киселото – по 22 с бурканче или в кофичка.

Краве сиренето беше 2.60 лв. То никога не е било на държавни дотации, а ментета не си и помисляхме, че може да има. Минималната заплата беше 120 лв. (както и моята), но през 1989 г. я направиха 140 лв.

Рибната консерва „Копърка“, символ на студентската мизерия, беше 28 стотинки. Замразената скумрия – 1.20-1.60 лв., според едрината. „Кучешката радост“ беше 3.30 или 3.60 лв. – дето сега ни агитират да умрем за нея. Ама беше от месо, припомня socbg.com.
Бялото вино беше 97 ст. Плодовата ракия – 3.90 лв., сливовата – 4.90-5.10.
Дядо ми е работил 25 години като елмонтьор и квартален електротехник, за това време 2 пъти е спирал ток за неплащане. С една минимална заплата можеше да се купят 3500 киловатчаса дневна енергия или 2000 автобусни билетчета, или 31 кг свински бут с кост, или 400 литра прясно мляко.

Нямаше или почти нямаше семейство, което поне през година да не ходи на почивка, някои ходеха 2 пъти в годината. А сега?


По тия времена съм видял само двама неграмотни. И двамата цигани, единият възрастен, другият – син на цигански барон. Демонстративно не искаше да се научи да чете. Обаче попадна на мен като ефрейтор. Толкоз бой, лицеви опори и коремни преси отнесе, че за 14 дни се научи да чете дотолкова, че да научи сам наизуст военната клетва.
Сега сочат с умиление как гражданите някъде на Запад оставяли монетки върху повредения автомат на метрото – демек съвестни. Едно време млякото го разнасяха нощем, оставяха го пред магазините или сладкарниците. Минувачите си вземаха мляко и оставяха стотинки. И ни млякото изчезваше, ни стотинките.

Хората по селата масово не заключваха къщите си. Баба ми беше инкасаторка и влизахме у хората като у лелини си, нищо че ги нямаше у тях. Оставяхме си колелетата незаключени пред някой приятел и си ги намирахме непипнати.
Голямо произшествие беше, когато на един приятел изчезна аптечката – със седмици се коментираше.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

15 коментара:

  1. Ами така си беше ,ама сега нали на демократизираха......

    ОтговорИзтриване
  2. Беше спокойно, всички работеха, нямаше мафия.. Това мога да кажа..

    ОтговорИзтриване
  3. Да, вярно. Всички бяха на работа, но не работеха. Мафия нямаше, наричаше се номенклатура. Беше спокойно, защото родната милиция ни пазеше, от време на време побийваше. И ги имаше двата лева. Гледам снимка на семейство в ресторант. Колко ли са се подмазвали на келнера, за да ги обслужи и кебапчетата им да не са студени. Лекар и инженер със 150 лв, строители и подземни работници в мините с по 500. Що ухажване на автомеханици, тенекеджии. Ама нейсе. Спокойно било.

    ОтговорИзтриване
  4. Това е статия от олигофрени за олигофрени

    ОтговорИзтриване
  5. Gospoda Bılgari tova beshe rayat na tozi tsvyat.

    ОтговорИзтриване
  6. Mин. заплата 70 лева, късния соц докъм 120. 12 лева луканката, да те питам от кое по-напред да се лишаваш. Пенсия 30 лева... Цветен ТВ - близо хилядарка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. самата истина,точно ,потвърждавам!

      Изтриване
    2. Всичко беше сто пъти по добре.На почивка ходихме по 15 дни за 20 лв.Имаше работа и за най неграмотните но хората работеха,а не като сега да ходят в чужбина да бъркат задницата на чужденците или да раждат като кучки,да им дават помощи и да се хвалят,че взимат големи заплати.

      Изтриване
    3. То пък една почивка беше. Като си спомня мизерните станции…

      Изтриване
  7. Лек автомобил изплащаш 10 години след като се е амортизирал и е бракуван!

    ОтговорИзтриване
  8. Колко глупости се написаха.Който умееше да работи изкарваше и по 2000 лева.Имаше надомна работа-шприцове,преси и прочие.
    Тьпака си беше тъпак.

    ОтговорИзтриване
  9. Изметта анти-човешка лъже навсякъде за всичко , лъже и новите млади поколения , че през този кръвожаден режим нямало престъпления, нямало крадци , всичко било мирно и тихо .
    ..
    А то е точно обратното : ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИЗМЕТ ИЗМЕТ КРАДЛИВА НАПРАВИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ КРАДЦИ , по свой образ и подобие след като самата тя окраде безброй пъти българския народ - ограбвайки му най-напред Свободата, Вярата в Бога, унищожавайки християнската му религия, после фабриките и магазинчета, пенсионния им фонд, после открадвайки му земята и така до безкрай !
    ...
    ПО ВРЕМЕТО НА ТАЗИ СВОЛОЧ БЕЗБОЖНА ВСИЧКИ СТАНАХА КРАДЦИ – всеки, който работеше в държавни предприятия крадеше кой, колкото може и кой, каквото може – келнери, бармани и готвачи крадяха от столове и ресторанти, от книжните фабрики – крадяха масово тетрадки, тоалетни хартии и салфетки, че то всичко беше дефицит, шофьорите от ДАП-овете крадяха бензин на поразия, от полетата крадяха всичко – от ранните плодове и зеленчуци, до късните сортове грозде, от шивашките фабрики – трикотажи, от обувните цехове - налъми и обуща, сума курво-мунистически боклуци си направиха вилите с откраднати железа и бетони от комунистическа грандомански строежи, от машиностроителните цехове крадяха от пирони и електроди до всякави железа и ламарини - кой врати си прави с тях, кой антени, кой парни котлета и огради, остъклявания на балкони, от дърводелските крадяха всичко , от ТКЗС-та и АПК-тата изписваха като бракувани агнета и свине и тях крадяха – от партийния секретар до последния овчар , от сапунените и химическите цехове – пак всичко се крадеше –лекарства, сапуни, химикали .
    ..
    ВСЕКИ КРАДЕШЕ ВСИЧКО, ДО КОЕТО ИМАШЕ ДОСТЪП. И нямаше как тази сволоч да вкара всички в затвора, защото самата тя даваше най-ярките пример за най-бруталните кражби . ОТ АРМИЯТА СИНЧЕТАТА НА КУРВО-МУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЗАНСКА СВОЛОЧ КРАДЯХА ЦЕЛИ ЦИСТЕРНИ С ГОРИВО .
    ..
    През 80-те комунистите продаваха на свои хора уж запостели земи по 16 или 18 ст. на кв. м. Така много комунистически простаци и тъпи милиционери, и всякаква комунистическа номенклатура се сдобиха с имоти по Варна - Златни пясъци, Траката, Ален Мак и Виница, на които места построиха (също с кражби) 2-3 етажни къщи. Сега някои ги продават за 100-200 хиляди евро. Други дават под наем на работници дошли от вътрешността на страната да работят във Варна.
    ..
    Беше 1987 г. и един такъв ме повика да му направя стилна, масивна холова гарнитура за вилата, че тия са толкова прости и некадърни , че и това не могат. Попитах го: - Абе как го построи това? - МНОГО ЛЕСНО, КАЗВА. АЗ БЯХ ШОФЬОР НА САМОСВАЛ В ДОМОСТРОИТЕЛНИЯ КОМБИНАТ. ЕДИН САМОСВАЛ НА ОБЕКТА, ЕДИН НА ПАРТИЙНИЯ СЕКРЕТАР И ЕДИН НА МОЕТО ЛОЗЕ (МЯСТО).
    ...
    ТА ТАЗИ ТОЧНО ИЗМЕТ НАПРАВИ ВСИЧКИ КРАДЛИВИ КАТО НЕЯ , но лицемерието й беше безкрайно , лъжейки всички, дори самата себе си, че била създала едно НЕпрестъпно общество, а то бе точно обратното - от едно сравнително консервативно, християнско, НЕпреспъпно общество, СЪЗДАДЕ НАЙ-ПРЕСТЪПНОТО ОБЩЕСТВО, ограби с безброй престъпления собствения си народ , отчужди хората от собсвеността им и ги НАПРАВИ МАСОВИ КРАДЦИ .

    ОтговорИзтриване
  10. Тази статия е пълна с лъжи и небивалици! Нищо не било дотирано!!! Всички "работели" и т.н. пропаганда и фантазии.... Лъжат и тровят младото поколение и това не е случайно! Опорките идат и се изпълняват. А този който е писал статията, да скочи от мизерния балкон на порутената си панелка. Боклуци и помияри!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив