След като завърших гимназия Общинският народен съвет, военноотчетното бюро и комсомолската организация в селото ни организираха новобранска вечер. Събрахме се в салона на читалището. Организираха ни вечеря. Имаше речи и пожелания за добра служба. След няколко дни ни повикаха във военно-отчетното бюро. Подготовката за тръгване към казармата беше много проста – малко бельо, прибори за бръснене и миене в една специално ушита торбичка.

Баща ми беше уговорил превоза до града с негов приятел, който рано сутринта на 1 ноември спря с каруцата си до нас. Беше студено и бях наметнат с голям селски кожух на гърба.

Взехме си довиждане. Спомням си, че майка ми се разплака, а баща ми само каза: „Да внимаваш и да разгръщаш тревата, по която стъпваш.“

Във военноотчетното бюро в Разград ни чакаше един редник (стар войник), изпратен да ни поеме за поделението в Карлово. За там бяхме определени четири момчета. Пътувахме цяла нощ. На сутринта ни вкараха в казармата. Седнахме на тревата в двора и зачакахме нареждане. Дойдоха двама сержанти и под строй, както бяхме с цивилните дрехи, ни заведоха на баня в града. Миенето и бръсненето беше скоростно, за минути.

Вижте още:Родната казарма,нещо което днешните младежи никога няма да разберат

След това ни хвърлиха по един чифт чепици (някои бяха нови, но други - стари и скъсани), куртки, панталони и шинел. Казаха след 5 минути да бъдем строени пред банята. Много добре си спомням, че обувките ми бяха с 3-4 номера по-малки, а облеклото – доста по-голямо от моя ръст. И заприличах на бостанско плашило.  
Казах още в банята, че обувките не ми стават и не мога да ги обуя, но командата беше: „Обувай се!“ Краката ми насилствено бяха вкарани в тях и потеглихме към поделението.

Като ни видяха, старите войници взеха да ни се смеят и да ни се подиграват. Посъветваха ме да намеря някой, с когото да си сменя обувките. Така правели всички.Вижте още:Абсурдът, наречен казарма и защо не трябва да се връща

Велчо НАНЕВ, Разград

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

24 коментара:

  1. Велчо, туи с обувките , не ще да отговаря на истината. Това сравнение, с "бостанско плашило", е ми има си хора, бели-черни-червени, от мъжки па и от женски пол, грозни ка'т смърта. Да ме извини някой, да не се обиди. Та, ка'т ги острижеш тез ора, заприличваха на това описание.

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Не лъже, аз го изпитах същото. 76-78 година, Казанлък 1ви танков батальон.

      Изтриване
  3. До 64 набор казармите в България бяха като затвори или по точно концлагери, само децата на комунистите имаха късмет, затова сега живеем по чужбина, а България не е мръднала и крачка напред ( БАНДА НЕНАСИТНА )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно си пълен олигофрен.

      Изтриване
    2. Теб май са те поебавали в казармата,а?

      Изтриване
  4. Нещастник и лигльо !!!

    ОтговорИзтриване
  5. Смешно е женчовците,невидели служба,да коментират!Което не си преживял,не си усетил,не коментирай с "апломб"Знай,че не си преживял НИЩО!Казармата,лоша или не,правиМЪЖЕ!Правеше! Сега е друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, бе, спомени, спомени... ама вече побелели момчета, научете се да пишете, слагайте ги тия интервалииинтервали

      Изтриване
  6. Имаше израз по наше време : Който не е служил не е мъж! Не искам да обидя някого. Сега е друго време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днес се служи за пари, а сред финикийските знаци мъже няма, само знаци...

      Изтриване
  7. Служих 73 - та в Арт. дивизиона! Прекрасни спомени от добри другари

    ОтговорИзтриване
  8. Сега им дай наркотици

    ОтговорИзтриване
  9. Влизаш като теле а излизаш вол.

    ОтговорИзтриване
  10. Влизаш.жена.излизаш.мыж.товае.казармата.научавщ.хараетери.всякакви.приятели.много.казармата.е.училище.за.истински
    Мыже

    ОтговорИзтриване
  11. Като гледам половината тук,са били само в казарма,училище (час по Български) никой не е посещавал.половината от вас господа(защото видях и много смислени коментари),си мислят ,че като са гърчени и унижавани са станали мъже,не ,Мъж е характер изграждан с години и модел на поведение.а тези дето са пенсионирани военни ,вие сте с диагноза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, правилно

      Изтриване
    2. Много вярно.Мъжът е модел на поведение,изграждащ се с години.

      Изтриване
  12. Пырватата година извращения после ти ги правиш.Но....ставаш мыж.Такава беше комунистическата казарма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти от рассийская кочина ли пишеш бре, дръвник с дръвник? Какъв мъж си станал ти? Помияр!

      Изтриване
  13. Загубени и откраднати години от младостта ни! Така и ЦСКА загубиха верен фен! :)

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив