Крали Марко !
Някога Южната ни граница бе най-охраняваната граница в соцлагера !
И днес има останки, който да ни напомнят за едни отминали времена, в който България имаше над 2000 танка, а днес имаме само няколко !
Някога в България се вкопаваха танкови и се покриваха с бетон така наречените неподвижни огневи точки !

Все още тези точки се водят квалифицирана информация за това няма да бъдем много словни !
Днес хора по границата ни попадат на такива огневи точки останали от времето когато България имаше Армия и бе най-верният страж на соцлагера !

Днес е друго – днес нямаме армия, нямаме чест и достойнство, а хората възпитани в родолюбие и патриотизъм са предадени от номенклатурните канцеларски плъхове в министерството на отбраната !

Но някога по цялата ни южна граница можехте да видите тези дула сочейки на там където сега няма и граница, няма и мрежа, от Кльонът няма и помен, а граничарите са на заплата от трафикантите !
Срам и позор, а някога през тази граница и пиле не можеше да префръкне, а днес минават цели орди необезпокоявани и ако някой им попречи гарантирано ще пострада !

Всяка майка граничар не ражда и да си граничар това бе призвания дълг и чест за малцина, който денонощно са били готови да дадат и животът си за Отечеството !
Днес няма държава и за това не и е нужна и граница !

Ние сме територия на кръстопътят на историята на която още можем да видим останки от защитна линия, която неофициално носеше името „Крали Марко“.

Източник:wars.bg Снимка:Интеренет
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

9 коментара:

  1. "Вкопаните" танкове са едно безумие, отлични мишени за противника, и всяка една от тях най-много след 2-3 изстрел, ще бъде поразена заедно със смъртниците вътре. Още един пример, как тъпата руска военна система, да не се цени изобщо живота на личния състав, беше зомбирала тогавашното ръководство на БНА - сбирщина от безмозъчни тъпаци с лампази и пагони.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На времето граничарите не служеха на БНА А на МВР както и сег
      а

      Изтриване
    2. Мислех да коментирам,но ти си го казал много точно.Жалко че бетнните глави вместо да изчезват се множат.

      Изтриване
  2. Написаното най-добре ви разкрива като личност - индивид, който мрази и род и родина..,без реална представа за ония времена..,без елементарна военна подготовка..!

    ОтговорИзтриване
  3. В периода 1990 до 1994 бях командир на школата за подготовка на "Командирите на тези огневи точки" в бившето поделение 22290 - Ямбол .При приемането на тези огневи точки в полосата от "Резово до Левка" от над 100 куполи на Т-34 : само едно оръдие даде "недокат" , беше намаляло налягането на азота.Силно бях впечатлен - Танкови куполи на Т- 34 съхранявани като НЗ/неприк.резерв/ повече от 30 години :::И САМО ЕДНО ОРЪДИЕ в тази полоса!Командирите на тези точки ,се обучаваха по програмите за подготовка на командири на танкове ;като след 6/шест/ месеца се изпращаха към КАБ/картечно-артилерийски батальони/ по места , където довършваха наборната си служба. Е__EХ спомени за СИЛНА АРМИЯ и СИЛНА БЪЛГАРИЯ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм боядисвал част от тези куполи около с.Левка,там близо до немския бункер през 1988 г.

      Изтриване
  4. ...изишни коментари..

    ОтговорИзтриване
  5. 83г участвал съм при построяването

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, служих през 87-89г. в Болярово, участвах в довършителни работи по тях, под купола има бетонна боксониера, добре бяха направени.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив