В Чикаго днес се открива кръстовище на името на българския писател Алеко Константинов, съобщи Нова телевизия. Идеята беше реализирана само за няколко месеца разговори с общината.

Предложението внесе общинският съветник Джон Арина по идея на генералния ни консул Иван Анчев. Районът не е избран случайно. Там е първият български център, а на няколко метра е била и първата сграда на църквата "Св. София". "На 12 май се отбелязват 120 години от трагичната гибел на Щастливеца. Нашата амбиция бе да направим откриването около тази дата", обясни Иван Анчев. За да се случи това табелите за кръстовището бяха направени предсрочно пише БЛИЦ

"Това не е просто табела, за която забравяме, а повод да напомним на нашите ученици защо отбелязваме делото на тези хора. В клас те могат да говорят за този писател, как е видял Чикаго през своите очи в края на 19 век и какво е предал в България", посочи консулът. Това в второто българско кръстовище в Америка. Първото е пред посолството ни във Вашингтон и носи името на Димитър Пешев, който е участвал в спасяването на българските евреи през Втората световна война.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👇
Полезни съвети👇
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ ➡

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

СТАНИ НАШ АВТОР!
Изпрати своята история на spomeni_minalo@abv.bg

Архив 1

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359898658623
www.bgspomen.com. Предоставено от Blogger.

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ