През 70-те години на миналия век в землището на с. Варвара, общ. Септември, обл. Пазарджик, върху площ от над 500 000 кв.м.започва изграждането на завода за спиралошевни тръби край град Септември.Завода  е построен с безкористната помощ на тогавашния голям брат Съветския Съюз и е пуснат в експлоатация през 1978 година.

С продукцията на този завод е изградена 70% от газовата мрежа на страната до 1990г. Листовата стомана за тръбите се е произвеждала от Кремиковци  по оригинална технология, създадена от научноизследователските институти на БАН и на завода.

Заводът за стоманени тръби е най-големият на Балканите и дава хляб на над 1500 трудови хора от региона.

Любопитен факт е, че на наша територия са положени 70 хил. т. газопроводни тръби. От тях 50 хил. т. са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т. са вносни правошевни тръби. От 13-те аварии с газови тръби у нас до 1990 г. всички са при вносните тръби и нито една от нашите. Няма нито една авария с наша тръба! Тръбите, произведени в Завода за стоманени тръби в гр. Септември, показват якостни свойства, надвишаващи изискванията на БДС 4880-79, респективно на американския Х 52 на API.  Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология.

Предприятието натрупва дългове, които не може за покрие и е затворено. Обявено е за продажба от НАП няколко пъти, но купувач не е намерен.

Социалистическата гордост днес е разграден двор.

Заводът е закрит окончателно през 2012 г. Орди от роми го обезкостяват за нула време и го изравняват със земята.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

3 коментара:

  1. а ми иван костов какъв е.все още жив циганин

    ОтговорИзтриване
  2. И кога ще има осъдени , за съсипване на икономиката ни .

    ОтговорИзтриване
  3. Показвате пълна историческа амнезия! КОЙ ЗАТРИ ЗАВОДИТЕ ? Отговора ще намерите ако си оговорите на по малките въпроси. Кои направиха ПРИВАТИЗАЦИОНИТЕ ФОНДОВЕ ? и почнаха да се оправят със заводите, като със своя собственост/. Кои имаха капитали да оглавят тези фондове? Птез 1992 година КОИ забогатяха изведнъж и станаха собственици на фирми? По рвеме на кои правителства стана това. КОИ взеха необезпечени милиони от нарочно направени за тази цел банки? А банките след като дадоха милиони на "наши хора-другари" фалираха!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив