Какво ли не помни историята на този ден, вижте седемте най-екстремни случки ...

1 май не е само Ден на труда и не е отбелязван само с мирни шествия. Какво ли не се е случвало на този ден – от терористичен акт в Чикаго и кръвопролитни стълкновения в царска Русия до първия марш на опозицията под стените на Кремъл след разпада на СССР и многомилионен протест в САЩ. Всичко най-интересно е събрано в материал на RT.

На 1 май 1886 година в Чикаго започва масов протест с настояване работният ден да бъде съкратен от 12 на 8 часа. На улиците излезли повече от 40 000 души, всички предприятия останали затворени. Протестирещите и полицията влезли в стълкновение, а до един от заводите органите на реда открили огън срещу работниците. Загинали са двама души. А на следващия ден по време на митинг терорист хвърлил бомба в полицейски участък, загинали са 8 души, а поне 60 са били рарени. С ответен огън били убити десетки демонстранти. Полицията арестувала стотици граждани, седем работници анархисти получили смъртни присъди. Именно заради загиналите работници на следващата година Парижкия конгрес на Интернационала обявил 1 май за Ден на солидарност на всички трудещи се и предложил да бъде отбелязван с демонстрации.

Покушението срещу Брежнев и как най-големият терорист на СССР се озова на свобода

На 1 май 1901 година в покрайнините на Петербург започва едно от първите в Русия кръвопролитни стълкновения на работниците със силите на реда. Хиляди трудещи се излезли на шествие в града, а срещу тях била изправена конна полиция. Униформените били пресрещнати с грамади от камъни. Осем работници били убити вследствие на огъня, открит от полицията, а много са били ранени. Загинали и няколко полицаи.

На 1 май 1960 година по време на празнична демонстрация на Червения площад на стоящия на трибуната на Мавзолея ?хрушчов му доложили, че с ракета „земя-въздух” е ударен американски разузнавателен самолет, а пилотът му се е приземил с парашут. Веднага след това е бил задържан. Осъден е на 10 години лишаване от свобода за шпионаж. Заради скандала били развалени отношенията със САЩ. Пилотът останал в затвора 21 месеца, след което бил разменен с пленен съветски разузнавач.

На 1 май 1968 година във Франция започнали демонстрации на студенти от парижки университети. Повечето от демонстрантите били привърженици на левите идеи. В стачката постепенно се включили и други хора и така броят на протестиращите достигнал 10 млн. души. Майските протести накарали правителството да си подаде оставката.

На 1 май 1977 година на площад Таксим в Истанбул да отбележат Първи май се събрали над 500 хил. души, в това число много старци, жени и деца. Протестиращите били атакувани с изстрели от снайперисти, скрити на покрива на една от сградите. Полицаи с бронежилетки навлезли сред хората. Чул се вой на сирени и взрив на гранати. Тълпата изпаднала в паника. В резултат на бласканицата загинали 37 човека, повече от 200 били ранените. По-късно били задържани повече от 20 снайперисти. Никой обаче не бил осъден. На 1 май 1990 година се състояла последната в историята на СССР първомайска манифестация и първия Марш на опозията при Кремъл. Михаил Горбачов и другите ръководители на на страната напуснали трибуната на Мавзолея, излъчването на събитията по телевизионните канали било прекъснато, а военен парад не се състоял.

На 1 май 2006 година в САЩ била проведена безпрецедентна акция под надслов „Ден без емигранти”, в която взели участие над 10 млн. души.

/Блиц/

Ако ви е харесала публикацията,ще Ви бъдем благодарни да я СПОДЕЛИТЕ!👇
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Старото Кино

СЕНЗАЦИИ

СТАНИ НАШ АВТОР!
Изпрати своята история на spomeni_minalo@abv.bg
За допълнителна информация тел +359897650670

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

Архив 2

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

www.bgspomen.com. Предоставено от Blogger.

Архив на сайта

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

Посетители гледат в момента

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359897650670