На днешната дата се навършват 92 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия.


Атентатът е извършен на Велики Четвъртък – 16 април 1925 г., когато в църквата се провежда церемония по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. При атентата крайно левите дейци взривяват покрива на църквата „Св. Неделя“.

Това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, при него загиват 213 души, сред които 20 жени и 10 деца, както и голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912- 1913 г. и 1915-1918 г. ранените са 500.Целта на терористичния акт е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително Цар Борис III.


Планът на атентаторите предвижда първо да бъде убит достатъчно високопоставен човек, чието опело да събере политическия и военен елит в църквата, за да се предизвика по-голям отзвук от взрива, пише Блиц.

Така е взето решението да бъде убит генерал Константин Георгиев, депутат от управляващия Демократически сговор. Генералът е убит от е убит от Атанас Тодовичин пред църквата „Св. Седмочисленици“.


При атентата в „Св. Неделя“ всички членове на правителството се отървават само с леки наранявания. Атентатът заварва Цар Борис III, който също е трябвало да присъства на опелото, на път за катедралата.
/Блиц/

Двамата осъдени на смърт за атентата над катедралата Света Неделя в София

Няколко минути след тази снимка, смъртната присъда е изпълнена.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив