Над 2,5 милиона българи живеят в бедност и лишения (СТАТИЯ)

Снимка:Булфото
Над 2,5 милиона българи живеят в лишения. Това са данни от изследването „Бедни срещу бедни“, направено от Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“ и председател на сдружение „Солидарна България“. Числата показват, че бедността е нерегистриран феномен, заяви тя в интервю за БНР.

По думите й, това означава, че хората, които имат нужда от подпомагане, по никакъв начин не попадат в регистрите на официалната държавна статистика и агенции, които се борят с крайната бедност.

„За съжаление това са голяма част от хората. Трудно е да се каже точно колко, но ако вземем предвид работещите бедни, здравно неосигурените, поради голяма бедност, а не всички здравно неосигурени, безработните с ниски или никакви доходи, а голяма част от тях са такива, пенсионерите, сред които милион и триста живеят с доходи под официалната линия на бедност, ще се получи една група от хора, която формира около 36% от българското население„, каза Григорова.

Тя обяснява, че голяма част от тези хора не се подпомагат по никакъв начин от държавните институции и ги нарича „групата на сивата бедност“, по подобие на сивата икономика.

„Това, което се вижда ясно, е, че в момент преди налагане на някакви поредни рестрикции: намаляване на социални помощи, ограничаване на условията за достъп до такива, се поражда една обществена истерия. Появява се някой, който хвърля огромни числа в пространството. Обяснява, че за социално подпомагане отиват четири милиарда от националния бюджет, нещо, което е немислимо, но хората трудно могат да се ориентират за тези големи числа, какво точно им се говори, след което министри и народни представители започват да повтарят, че една или друга група е съставена основно от паразити, които се възползват от нас„, твърди Григорова.

Според резултатите от проведеното изследване, над 600 хиляди души у нас са работещи бедни, 460 хиляди са без здравно осигуряване заради бедност, а над 303 хиляди са безработните с нисък или никакъв доход. 34,2 % са българите, които живеят в материални лишения, което ни отрежда място сред водещите държави от Европейския съюз по този показател. Средно за ЕС 8,2 % от гражданите живеят в материални лишения.

Източник:Гласове
НАЙ-ЧЕТЕНИ👇
СПОДЕЛЕТЕ

1 коментар:

  1. Надявам се тази статия да ви отвори очите: https://kiselec1.blogspot.com/2019/01/13-29-1984.html
    Средата на 80-те, минимална пенсия 50 лв., средна пенсия малко под 100 лева. Около половината пенсионери вземат пенсия 50-80 лв . А един килогрм месо е повишен на 5 лв. Т. е. с една пенсия между 10 и 20 кг месо на месец. Нима някой иска да ме убеди, че едно време пенсионерите са живели райски, а в сравнение с тогава всичките са обеднели?

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Популярни публикации