Страната е в дълбока криза. Липсват стоки от първа необходимост, рафтовете са празни, пред магазините се вият огромни опашки, а в тях се пазарува или с купони или с връзки. Избухва първата национална стачка, която води до оставката на правителството на Андрей Луканов на 29 януари.

През януари 1995 година БСП и коалиционните и партньори съставят правителство начело с Жан Виденов. Кабинетът забавя структурната реформа и приватизацията, не закрива губещите предприятия, не успява да се справи с престъпността. В криза изпада банковата и финансовата система. Инфлацията достига невиждани размери, банките фалират. Зимата на 1996 е наречена „Виденова зима“. СДС оглавява недоволството на гражданите. На 10 януари 1997 г. е организирана политическа демонстрация пред парламента с искане за радикални промени. Напрежението ескалира. Голяма тълпа протестиращи нахлува в Народното събрание. Опитът на полицията да ги спре се оказва неуспешен. Депутатите са евакуирани, а часове по-късно в ранните часове на нощта полицията отблъсква протестиращите. Виденов подава оставка от всички постове.

Масовите протести от зимата на 2013 г. срещу повишаването на цените на електроенергията и отоплението. Те обхващат над 30 града в България. Антимонополните протести срещу електроразпределителните дружества се насочват и срещу политическата система. Насилие между правоохранителните органи и протестиращите на 19 февруари 2013 в София довежда до оставката на правителство на Бойко Борисов. Силен обществен отзвук оставя самозапалването на Пламен Горанов.

Протести срещу кабинета „Орешарски“, популяризирани в социалните мрежи под името ДАНСwithme. Те възникват като реакция срещу личностите от кабинета „Орешарски“, непрозрачните назначения на държавни постове, най-вече това на Делян Пеевски за председател на ДАНС, срещу задкулисния модел на управление. Кулминационният момент на нестихващите протести е "Нощта на белия автобус" на четиридесетия ден от началото им. След целодневна блокада на парламента, полицията опита да евакуира депутатите с бял автобус. Той бе обсипан с камъни от протестиращите, а депутатите се върнаха в парламента. Стигна се до насилие между протестиращи и полиция.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив