Внушителният надпис "Слава на труда", който близо 40 години се извисяваше на най-високата в Стара Загора сграда - Синдикалния дом на културата е бил демонтиран.

Днес "Старозагорски новини" не успя да установи, кой е разпоредил изрязването на винкелите, крепящи 60 сантиметровите букви, които навремето светеха в червено и се виждаха от всички краища на областния град. Бившият вече областен управител инж. Ранов от Реформаторския блок категорично отрече, че махането на надписа е закъсняло изпълнение на негово решение.

Той обаче изрази мнение, че надписът е махнат от съображния за сигурност.

Сградата на Синдикалния дом на културата, известна на времето като Профсъюзния дом, е въведена в експлоатация през 1979 г. От тогава датира и внушителният надпис, чийто букви са били изпълнени от бял плексиглас, облепени отвътре с червено тиксо, в унисон с цвета на партията - държава БКП.

Служители в някогашния Профсъюзен дом, строен с пари от членския внос, бяха категорични, че откакто е бил монтиран, надписът никога не е бил укрепван, защото навремето е бил направен по всички правила на строителните изисквания.

Така в продължение на десетилетия, той осветявал делата на профсюзните и партийни лидери, а 15 етажа по-надолу в сградата са се събирали героите на сциалистическия труд, за които е била обособена специална зала.

В първите години на демократичните промени местни профсюзни деятели направили предложение символът на социализма да бъде премахнат, а винкелът продаден на вторични суровини, но тогавашният им председател Кръстьо Петков категорично отказал. По-късно никой не се сетил за червения надпис и така той устоя на капризите на времето (политически и климатични) цели 38 години... до петък, 24 февруари 2017 г., когато беше демонтиран. Вероятно по стечение на обстоятелствата, на същия ден пък стартира предизборната кампания за 44-то Народно събрание.

Йовка НИКОЛОВА
starozagorskinovini.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив