Тодор Живков е пазен във Военна болница след ареста. Причината е, че управляващите тогава се притеснявали да не ги набедят, че са го убили в болнични условия. Това разказва пред "168 часа" бившият директор на ВВМИ проф. ген. Йовчо Топалов.
"През февруари 1990 г., когато Тодор Живков беше арестуван на партийния конгрес, ме привикаха четиримата големи - Петър Младенов, Добри Джуров, Андрей Луканов и тогавашният главен прокурор. Казаха ми: "Нас ни е страх, че се говори, че искаме да убием Тодор Живков в болнични условия. Освен това там, където е арестуван, няма условия за разходка - все пак той е бивш държавен глава. Затова, казват, сме решили да го преместим от ареста във Военномедицинска академия.

Това ми говори Петър Младенов. На мен обаче пряк началник ми беше Добри Джуров и затова аз се обърнах към него: “Другарю министър, това ли е вашата заповед?” Вика: “Да.” Казвам: “Добре тогава ще я изпълня, но искам писмо от главния прокурор, защото изпълнявам само писмени нареждания и ако не ми дадете такова, утре аз няма да го приема.

И наистина получих заповедта на бюрото си. Тогава организирахме всичко. Първоначално щяха да го настанят на 6-ия етаж, но се оказа, че на 13-ия етаж правят ремонт и той целият е свободен. За целта преградихме половината от етажа. Трябваше и служителите на МВР да затворят по подходящ начин прозорците, за да се предотврати възможността той да скочи оттам. Укрепиха със специални мрежи и се разбрахме, че ще си го гледа болницата на МВР.

Веднага събрах личния състав и им казах: От утре идва Тодор Живков при нас. Ако се влоши състоянието му преди да предприемете каквато и да е манипулация, ще му вземете три кръвни проби. Притеснявах се да не му се случи нещо. И тогава ми наредиха да проверим здравния му статус. Поканих един приятел специалист американец и той каза, че Живков има само нормални възрастови изменения. Френски кардиолози също идваха. Те намериха съвсем лека до умерена хипертония. Иначе нямаше други сериозни заболявания."

Като началник на Военномедицинската академия по време на промените проф. Топалов поема и ръководството на Правителствената болница Тогава лекарят се запознава и с привилегиите, които е ползвала бившата номенклатура на БКП при здравното си обслужване.

"В онези години общо около 6000 души са имали право да се лекуват безплатно в елитната болница - обяснява проф. Топалов. - Те са били разделени на три групи. Категория А са тези, които имат право да настанят безплатно всички членове на фамилията си, Категория Б са били тези от функционерите на комунистическата партия, за които привилегията е важала само за членове на семействата им, а в третата категория са били тези, които са могли да я ползват само лично. Имаше и списък на хора, които не плащаха за лечението си.

Учуди ме, че за този сравнително малък кръг от потенциални пациенти са били на разположение 200 легла с 1200 души персонал.
.blitz.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив