За всеобща изненада началото на този вид пъзели не е самото кубче на Рубик.
През 1970 г. канадеца Larry Nichols изобретява кубче 2х2х2 като малките кубченца се държат с магнити. Недостатъка му обаче е че много лесно се разглобява и нареждането му се прецква.

Пак през 1970 г. германеца Uwe Meffert изобретява първия механичен пъзел от този тип. Парченцата му се заключват едно в други чрез много хитър механизъм. Уве го прави като хоби и не мисли да печели от изобретението си. След като започва манията по Рубик куба, той решава да почне да го продава и да помага на други дизайнери да достигна до масовата публика, като в момента фирмата му е една от най-реномираните за производство на такива пъзели. Той казва, че ако не беше Ерно Рубик Пираминкса никога нямаше да види бял свят.

Историята на професор Ерно Рубик вероятно я знаете много добре. Изобретява кубчето си през 1974 г. като нагледен материал в лекциите по архитектура, които преподава в Академията за приложни изкуства в Будапеща. Осъзанва стойността му като пъзел след като го разбъркал и месеци наред се е опитвал да го върне в първоначалния му вид. Кубчето се превръща в най-продаваната играчка за всички времена с над 350 млн. продадени кубчета.

През 1981 г. излиза 4х4х4 версия на куба изобретена от друг унгарец - Peter Sebesteny . Особеното е, че трябва да се измисли принципно нов механизъм, тъй като е с нечетен брой слоеве и нама центрове около които да се разбъркват малките кубченца. Сложността му се увеличава и от факта, че възникват и патови ситуации, в които кубчето е наредено ама не съвсем.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив