Някои от тях вероятно сте чували, а за други сега предстои да научите. Трети пък са популярни, но защо и как са се случили – това може би е загадка за вас.

Този любопитен списък ще обогати познанията ни за елхите, Дядо Коледа, подаръците и за празника като цяло.

1.Една от първите коледни картички в света с образа на Дядо Коледа, какъвто го познаваме, е нарисувана от американския художник Луис Пранг през 1886 г.

2. Коледа започва да се празнува на 25 декември от 354 сл. Хр. по заповед на папа Либерий. Папата избрал тази дата, тъй като тя съответствала на деня, в който според римския календар се отбелязва рождението на слънцето (четири дни след зимното слънцестоене).

3. В миналото на Бъдни вечер в камината или в огнището се палел специален пън, наречен „бъдник“. При някои народи той бил от ела, при други от круша, дъб или бук.

4. Първата изкуствена коледна елха е направена в Германия. Била украсена с гъши пера, боядисани в зелено.

5. Най-голямото коледно дърво в света, изработено от блокчета „Лего”, е измайсторено през 2011 г. в Лондон. То било високо 10 метра и съдържало точно 600 хиляди блокчета.

6. Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

7. В Япония е изключително популярно коледната вечеря да е поръчана от KFC. Традицията води началото си от 1974 година, когато благодарение на много успешната маркетингова кампания пилето на KFC се превръща в коледно ястие.

8. В Испания, по-точно в Каталуния, наред с традиционните коледни символи има и едни леко притеснителни фигурки със свалени гащи. Наричат се caganer и са характерни за тази част на страната. Няма данни как точно се е родила тази традиция, която съществува от XVIII в.

9. Австрийци и германци възроптаха срещу Дядо Коледа във вида, в който го познаваме – с червени дрехи, бяла брада и порозовели бузи. Според много от жителите на тези две страни това е образ, наложен от компания за безалкохолни напитки. Най-радикалните радетели се обединиха в желанието си да върнат славата на Свети Никола, който при тях изпълнява ролята на Дядо Коледа и всъщност е първообразът на добрия старец.
10. Перуанските ясли с бебето Исус не са като на други места. Те са направени сред бамбук и в ярки цветове, характерни по-скоро за тропическите страни. Причината е, че в тази част на света по това време е лято.

11. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат в червено и бяло и извити като бастунчета. Така всъщност се родили коледните захарни бастунчета. Те обаче не са точно бастунчета, а символизират буквата J – като името Исус.

12. В Унгария яслите често се правят в щайга. Така плевнята, където се родило бебето Исус, може лесно да се пренася от място на място. Фигурките в нея са изработени от дърво, хартия и памук.

13. Полската коледна вечеря се състои от 12 ястия – по едно за всеки от апостолите.

14. През 1223 г. в италианското село Гречо римокатолическият монах Свети Франциск от Асизи построява първата сцена в света, която пресъздава яслите с раждането на бебето Исус.

15. Традиционният италиански коледен сладкиш се нарича панетоне (panettone). Названието всъщност произлиза от Pan di Toni (хлябът на Тони). Сладкишът бил забъркан като десерт за празника на знатната италианска фамилия Сфорца (управлявала в Милано по времето на Ренесанса) и в него били използвани всички налични продукти, които имало в кухнята в момента.

16. Традицията да се разменят подаръци за Коледа не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата, те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.

17. В периода преди Коледа в Съединените щати се разразява истинска мания на тема светлинна украса. За празника американците обожават да кичат с най-различни светещи гирлянди и фигурки своите къщи. И харчат близо 6 милиарда долара само за такава декорация всяка година.

18. Една от най-популярните коледни песни - Jingle Bells, написана от Джеймс Пиърпонт, е първата коледна песен, изпята в Космоса. Това е станало на 16 декември 1965 г. от астронавтите по време на космическа мисия „Джемини 6“.

19. Другата може би най-популярна коледна песен - "Тиха нощ, свята нощ", е била изпята едновременно на немски и на английски език по време на Коледното примирие през 1914 година по време на Първата световна война, защото текстът и мелодията са били познати на войниците и от двете страни на фронтовата линия.

20. От латински praesepe (както в католическите страни наричат макета, пресъздаващ раждането на Исус), се превежда като ясла, а от италиански - като детско креватче.

21. Финландският Дядо Коледа живее в пещера, наречена Korvatunturi, което означава планинско ухо.

22. Съществата, наречени Krampus, са всъщност демони, които придружават Свети Никола в немскоговорящите страни. Освен страховити, те имат задача да наказват непослушните деца.

23. Цветето euphorbia pulcherrima, по-познато като „Коледна звезда“, е родом от Мексико. Там расте под формата на храст и може да достигне височина между 2 и 4 метра.

24. Според една от многобройните статистики, 40% от играчките, които се подаряват по Коледа, се счупват до началото на месец март.

25. Коледа във Филипините се нарича Паско. И продължава цели три седмици. Празникът там смесва християнски и местни традиции в едно. Филипинската Коледа започва 14 дни преди тази в останалия свят. Традиционната украса е с цветни фенери, които красят вратите.

26. Статуята на свободата в САЩ е най-големият коледен подарък, правен някога в света. Подарен е на американците от французите и тежи над 200 тона.

27. Една от най-мащабните елхи в света, вписана в „Гинес“, била направена пред търговски център в Банкок. Необичайното в случая е, че става дума за елха от хора. 852 деца, облечени в зелено, кафяво и червено, се построили във формата на елха. Предишният рекорд е бил германски и в него са участвали 672 души.
Източник:nationalgeographic.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив