След  Девети септември Партията осъзнава, че ще управлява страна затворена зад Желязна завеса. Няма нито достъп, нито пари за модерна техника и оригинални лекарства.
Да, агенти на тайните служби крадат планове за медицинска техника и български предприятия ги преработват като измислени в България. Някои, като „български” кувьоз заработват, други, като „български” рентгенов апарат не стават.  Някои от откраднати от капиталистически страни  лекарства са сполучливо изработени и се произвеждат като „български”лекарства. Стават по-груби, но вършат работа.
Партията управлява с ясното съзнание, че добри лекари и мед. сестри ще намалят негативите от липсваща връзка със Световните достижения на медицинската индустрия. Затова българските лекари са с много добра, дори отлична подготовка. Това е така защото те нямат техника на която да се доверят и трябва да познават симптомите за да се грижат за нацията.
Българските лекари и мед. сестри са герои !Тежките условия в България налагат лекарите да се подкрепят и Държавата да не търси отговорност при грешки защото вината е солидарна. Колкото е виновен лекарят, който е убил пациент, толкова е виновна и Държавата, която не е осигурила нормални условия за лечение на населението.
Днес е трудно да си спомним тоталната липса на модерна техника във всички български болници.
Да, в Правителствена, в ИСУЛ, ВМИ, в Клиниката на Четвърти километър имаше и техника, и специалисти. Някои имаха достъп до болници на СССР, а други отиваха тайно в Европа или Израел.
Българите ползваха магьосници и врачки за да им „гледат” кой лекар може да спаси детето им.
Нуждата от добри лекари е от десетилетия защото хиляди български лекари и сестри работеха в чужбина. Партията изпращаше медици за да подпомагат братски народи. Печалбата, ОТКРАДНАТОТО от заплатите им осигурява лечението на партийният елит. Всеки български медик, работещ в чужбина, получаваше част от заплатата си в български лева, с ОГРОМНИ удръжки за Държавната фирма която ги е изпратила на работа.
Не, не както е сега ! Не става въпрос за еднократна такса, а за месечни удръжки на голяма част от заплатата ! Всеки български лекар или мед. сестра, който се е уредил да работи в чужбина разделяше заплатата си с Партията – Държава.Днес купуваме медицинска техника с подарени от европейските данъкоплатци пари.
Хората в Европа плащат данъци и ЕК изпраща част от парите им за да подобри медицината в България и никой не знае колко и къде са доларите, които НРБ крадеше от лекари и сестри. Крадеше е коректен израз.
Днес Законът забранява на фирмата, която е осигурила работа на българи да получава част от заплатата им. Днес Законът приема, че това е престъпление.
По време на социализма на лекари в смесените райони се плаща със злато. При сюнет, раждане или спасен човешки живот се дарява лекарят. Хората са благодарни защото знаят, че само знанията и опита на лекарят е спасил близките им хора. Не, НЕ Държавата или Партията, а Докторът е спасител в провинцията на България.  Пациентите при социализма даряваха лекарите с радост защото знаеха, че е необходима мотивация за да учат цял живот.
Лекарите при Социализма спасяваха хора въпреки лошите условия, въпреки мръсотията, въпреки липсата на техника и лекарства.При социализма проблемът не беше в лекарите и сестрите, а в липсата на хигиена. Българските пациенти измираха заради инфекции, а не заради болестта, с която се борят.
НРБ не произвеждаше химикали за почистване на болници и поликлиники. Липсата на химикали за дезинфекция и почистване уби хиляди и хиляди българи. Да, „барабаните ” стерилизираха инструменти и съдове, но пода, стени, тавани, легла, тоалетни, коридори, кухни, складове и … оставаха без дезинфекция.
Проблемите на Бърза помощ съживиха спомени.Спомних си, че лекари от Първа градска болница спасяваха живота ни като деца. После нещата се променяха и когато през 1985-1986-та година махнах третата си сливица участвах в „операцията”. Да, да, платих на уважаван лекар и ми изряза третата сливица. Проблемът беше, че не можех да отсъствам от работа и той прие да ме оперира сутринта, да се прибера за няколко часа и да отида на работа още същия ден. Сестрата отказа да участва и аз бях асистент на доктора.
– Хвани конеца, дръж здраво, опъвай, аз ще ги срежа. Смело ! Нали няма проблем ?
– Не, докторе, няма проблем…
Всичко мина добре. Благодарих му и се обадих на следващия ден, че съм добре. Това не може да се случи в мирно време никъде из Европа. Искам да кажа, че корупцията не е от вчера по тези земи.
През 1983-та година лекар от ХІХ поликлиника сгреши и уби майка ми. Въпросът не се раздуха защото ние с брат ми преценихме, че докторката не е виновна. Тя не познаваше майка ни и й направи голяма услуга. Рак щеше да я убие след няколко месеца. За да покрият колежката си лекари намериха екип на Бърза помощ, който изпълни желанието на майка ми да не умира пред очите ни. Няколко дни разговаряхме и разбрахме, че е непоколебима.Тогава лекар от ХІХ поликлиника извика Екип на Бърза помощ, който беше предупреден какво иска майка ни. Обясниха ни, че в Пирогов няма да приемат българка, която няма шанс за оздравяване и да облекчат с опиати болката в последните часове от живота й. Посъветваха ни да направим като циганите и след съгласие на майка ми станахме престъпници.
Линейката спря пред входа на Пирогов, свалихме носилката и преместихме майка ми на носилка от Пирогов. Тръгнахме си с линейката, а майка ни остана пред главния вход на Пирогов, пред смаяните погледи на следовател и санитари. Приеха я с процедурата за приемане на цигани. Майка ми беше приета в Пирогов с номер, без паспорт, без документи, без епикриза. Така приемат и днес циганите във всяка българска болница. На следващият ден с брат ми отидохме при майка ни и дойде следовател, който заплашва, заплашва, но всички знаехме, че няма да има никакви последствия защото ние направихме това, което правят български роми, а на тях не им правят нищо.
Майка ни почина след няколко дни. Отидох за кафе и когато се върнах вече я нямаше. Благодаря на всички, които облекчиха болките й !
Разказвам случай от 1983-та година !!!Българското здравеопазване не може да се промени ако не се покаже на данъкоплатците – избиратели Двойното дъно и не се включи Цялата мощ на Държавата в избиване на прозорци и пускане на слънчева светлина в катакомбите на гетата .
Всеки, който говори за здравеопазване, но не свързва здравеопазването с принуждаване цигани да стават Първо поколение данъкоплатци лъже ! Когато Държавата стартира План „Първо плащане на данък и осигуровки” ще може да се говори за болници и здравеопазване. Дълговете на болниците не са откраднати пари !
Е малка част може да е отклонена като „възнаграждение за страха”, но основната част от дълговете на болниците е похарчена за здравеопазването на хората от Двойното дъно. Невидимите хора получават безплатни грижи и това убива плащащите данъци и осигуровки. Ясно е, че проблем, който е измислен и създаден преди 50-60 години не може да бъде решен бързо. Когато започне изчистването ще са необходими няколко поколения.

Статията ни бе любезно предоставена от нейния автор Владимир Йосифов и BriagNews.
Със съкращения.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

2 коментара:

  1. Боже, колко лъжи и манипулации, събрани на едно място... авторът заслужава Пулицър!

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив