Хиляди българи са по следите на подземни градове в цялата страна. Изследователите предприемат експедиции в търсене на мистериозните забравени обекти. Проучват ги и ги заснемат, за да покажат на света, че тайната им е разкрита, разказват пред „Зодиак” подземните любопитковци.

Търсачите вече са проходили огромни мрежи от тунели под София и Варна. Успели са да открият както изоставени секретни военни бази и болници под земята, така и митичната мрежа от тунели, виещи се под столицата.

В различни периоди от историята под нейните улици и сгради за сигурността на управляващите са строени тайни тунели с аварийни изходи в случай на опасност. По времето на Тодор Живков плановете на катакомбите са били тайна, ревниво пазена от Държавна сигурност. Има и проходи от римско време, увериха „Зодиак” изследователите, успели да минат по стъпките на древните. Те са дело на минералните извори, които проправили естествени тунели, които хората по-късно разработили, за да крият тайните на цивилизациите си.

„Бумът на строежа на подземна мрежа у нас обаче започва с надвисналите опасности над първите в държавата по време на двете световни войни. Много хора спекулират днес за дължината на пътищата под краката ни. Най-цитираното число обаче е 240 км. За съжаление голяма част от тези трасета са занемарени и малцина знаят кое се ползва реално и кое не”, издават изследователите на забравеното под земята.

Смята се, че най-важният път минава под бившия мавзолей на Георги Димитров и стига до сегашната сграда на Народното събрание. Друго трасе пак от минус третия етаж под мавзолея стига до мазетата на БНБ.

Тунелите са били част от план за евакуация на номенклатурата в годините на комунизма, затова тогава били добре поддържани. Днес нито един от първите мъже не би могъл да избяга под земята, защото всичко е занемарено, твърдят слизалите в катакомбите под София.

Разкриват, че има места, на които и те не са били, и вярват, че именно там може би все още се крият тайни от историята на България.

Загадки лежат и под морската столица. Във Варна изследователите на подземния свят успяват да разкрият изоставени казарми, болници, в които все още има апаратура, както и трасета за връзка между точки във всички краища на града.

Новата мания по заровеното минало

„Ърбан експлоринг” – така наричат новата си мания тези, които се опияняват от тайното и забраненото под и над земята. Мотото на изследователите е „Снимаме и оставяме”.

Членове на групата „Изоставено в България” разясниха пред „Зодиак”, че попадат на невероятни находки, оставени на произвола. „Всички бивши военни обекти са много интересни, всичко около тях е тайна, дори в момента се водят секретни, макар и много от тях да са като разграден двор”, споделят търсачите на история.

Най-запомнящото им приключение е в секретната 26-а авиобаза Добрич, най-голямата на Балканския полуостров и приютила най-добрите ни летци, твърдят те.

„Влизаш и размерът и мащабът те убиват. Строено е от немците, без подпорни греди. Пистата е дълга 3 км, колкото едно село… А всичко е разграбено. Все пак двама пенсионери уж го пазят”, разказват изследователите.

Разрухата отваря входовете на историята

Често изследователите се натъкват на забравена история, която се руши от десетилетия.

Историите за тунелите под Варна отдавна са градски мит, но авантюристите изследователи решават да ги открият и буквално да се гмурнат в света под морската столица.

Под Паметника на съветската дружба в квартал „Почивка” е едно от местата, откъдето започват тунелите. След 1989 г. те са запечатани и изоставени, но процесът на разруха отваря старите входове наново, разказват търсачите на забравеното минало.

На едно от първите нива в тях се намира изоставена полева болница. „Тя е под паметника. Влезеш ли, се виждат стаите за болни и операционната заедно с останки от апаратурата”, сподели един от основателите на обществото изследователи, чието име „Зодиак” ще запази в тайна по негова молба.

„Под болницата има още много нива. Но стълбите към тях вече са твърде изгнили и не смеем да продължим надолу”, предупреждава бъдещи ентусиасти изпатилият изследовател.

Подземната мрежа от тунели свързва мястото с Пантеона, построен в чест на загиналите борци против фашизма, музикалната сцена „Раковина”, жп гарата, подножието на Аспарухов мост и някои места, които вече са частна собственост, като Пикадили Парк и плажния бар „Копакабана”.

От други източници, които са били в редиците на родната армия, „Зодиак” научи, че младите войници често са използвали тунела, за да бягат до купоните на морския бряг с туристките и после са се връщали пак оттам на сутринта.
Източник: Труд Автор: Детелина Шишкова
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

1 коментар:

  1. С този ситен шрифт е истинско мъчение за четене, а съм на 30 години.....
    Моля ви - направете статиите с по-голям шрифт.....
    Благодаря предварително. :)

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив