В едно свое интервю мустакатият водещ от малкия екран разказа, че първата си роля получил, защото единствен в класа си с можел да мърда с уши. Именно това учи и другите деца героят му Митко в българската детска класика „Таралежите се раждат без бодли“.Ето какво разказа той по повод 55-годишнината на БНТ за кариерата си в новинарството:

Как попадна в ,,По света и у нас“ ?

Димитър Цонев: В ,,По света и у нас“ попаднах случайно. Ако не се бяха разделили на Канал-1 и на Ефир-2, може би никога нямаше да бъда в ,,По света и у нас“, но когато Асен Агов стана директор на телевизията, той реши да подсили Ефир-2, да направи един нов канал на БНТ, който да бъде конкурентоспособен на Канал-1 и изведнъж се оказа, че ,,По света и у нас“ се оказаха с трима-четирима човека, включително и аз. И така започнахме през май 1992 г.
Изчислявал ли си някога колко години си водил новини?

Димитър Цонев: 10 точно. Ако сложим и последните новини в 23 часа стават почти 12.
В които си водил?

Димитър Цонев: Да.
През теб са преминавали много събития, много сюжети, много случки, много репортажи, кои са най-знаковите събития, които завинаги ще останат и които промениха не само журналистиката, но и целия ни живот?

Димитър Цонев: О, знакови събития има много. Аз веднага се сещам за две събития, на които така се случи, че аз бях дежурен. Едното беше 10 януари 1997г. , когато нападнаха парламента и го подпалиха и стана така една битка страхотна вътре и извън парламента и ,,По света и у нас“ ни завари малко така неподготвени, тъй като всичко това се случи малко след 15 часа и около 16 часа трябваше да реагираме много бързо. Изпратихме няколко екипа там – 2-3 РТС-та с трима репортери. Мисля, че в парламента беше Поля Станчева, отвън беше Севда Шишманова, но мисля, че те се справиха много добре и ние направихме една емисия, в която показахме абсолютно всичко и успяхме да вземем всички гледни точки, с изключение на тези, които може би чупеха прозорците и се опитаха да хвърлят димки вътре в самия парламент, но така или иначе се справихме добре. Още повече, че тогава ,,По света и у нас“ беше тотален монополист – всяка вечер ни гледаха около 5 милиона души. Така че бяхме длъжни да се справим. И втората дата знакова е 11 септември 2001г. Пак бях дежурен, с Радина двамата водехме, тъй като това беше една изключително трудна емисия, направихме над 60 минути емисия, посветена само на атаката на близнаците в Ню Йорк.През 2004 година Димитър Цонев беше говорител на НДСВ и Симеон Сакскобургготски. В шоуто на Слави Трифонов се съгласи да му обръснат 24-годишния мустак в ефир в замяна на обещанието шоумена „никога, ама никога повече“ да не говори срещу царя в предаването си.

„Един говорител, ако не взема бързо и на момента решения как да постъпи, не е никакъв говорител“, обясни Цонев.

Премиерът Сакскобургготски и членове на фамилията му ( в частност щерката Калина) бяха в списъка с нарочените от шоуто за подигравки и майтап почти всяка вечер по това време.Тази година през месец март Димитър Цонев успя да интервюира в предаването си „Още от деня“ на живо в студио за първи път от незапомнени времена примата на българската естрада Лили Иванова. Гранд дамата на българската музика, която държи да показват само единия й профил, седна на стола на дългогодишния журналист в дясната част на студиото, а той самият зае мястото за гости вляво. Цонев, като истински кавалер посрещна естрадната легенда прав, а тя го дари с целувка.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив