„Жени има много красиви по света, но не всеки търси красивата жена..”. Така са пеели преди години омайните чаровници по софийските кабарета. Малко по – късно и пролетариите, завзели вече властта също са се замисляли над популярния рефрен и са разбрали, че освен красива, жената трябва и да се съблазнителна. Какви ли типове жени са влизали под кожата на коравите активни борци, изпечените труженици в „Кремиковци” и ловките в политическите маневри партийци? За нашите читатели подготвихме обобщен образ на пет типа дами, нахлуващи в сънищата на мъжете преди няколко десетилетия, когато парите бяха пари, а волгата беше кола.

1. Звеноводката.
Жена силна, стъпила здраво на земята. Неволно си спомням писанието на Балабаница, което Андрей Гуляшки прави, в „Случаят в Момчилово” –
„Стрина Балабаница беше отминала вече тридесетте години, но имаше такъв вид, че и най-скептичният човек не би могъл да й даде повече от двадесет и пет. Тя беше висока, гърдеста, с дълги бедра и тънък кръст. Имаше малка устица и тъмни, тежки очи, винаги влажни като на кошута през месец май.”
Повече еротика от това не мога да вложа, дори и да искам. Кое ли младо момче отрасло на село не е изтръпвало, когато покрай него мине такава жена?


2. Работничката в завода
Силните жени не са само в селата. Заводската работа калява тялото на всяка жена и го извайва така, че да се забие като стрела в сърцата на колегите им. Тя в същност е градския вариант на горната героиня.
Това, което ги поставя в класацията е големия им брой и факта, че по-голямата част от днешното население на България са преки потомци на такива велики жени.






3. Учителката.
Неслучайно класическото българско семейство е от военен и учителка. Партията разумно прави педагогически факултети, в съседство с военни училища. Няма как коравия военен да не хлътне по крехката, начетена и романтична бъдеща учителка. От друга страна детския блян по неразумно леко облечената преподавателка (обикновено по френски език) си остава непреходен.









3. Естрадните певици и изкусителните 
актриси.
Жени покорили не само българските мъже, но и десетки чужденци. Модерни, фини, еманципирани (и епилирани) бохеми по душа, знаещи чужди езици, обиколили различни страни и артистични. Кой не иска такава жена до себе си? Жена усвоила френската изтънченост, италианската галантност, с испанската страст и руската откровеност. На всичкото отгоре умее да прави мусака като истинска българка. Замечтах се…

Автор: Стоян Гълъбов www.socbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив