Отличникът в дряновската гимназия Минчо /вляво/, на абитуриентския си бал.
Още в детската градина си личало, че Минчо е любознателно хлапе.
Минчо Празников витае в небето, но е здраво стъпил на земята. Легендарният синоптик е далеч от представата за средностатистически пенсионер. Не вярва, че стихиите в България идват от свръхсекретното климатично оръжие ХААРП. Не вярва и че са бич Божи, защото е сигурен, че всесилна е само природата. А тя има за какво да отмъщава. Стане ли дума за катаклизми, Празников винаги подчертава, че земята има много да си връща за отровите, които хората са излели в нея.
„Навремето Хрушчов беше казал, че съветският човек ще направи така, че реките да текат в обратна посока, Сибир да стане житница и т.н.

Това не се случи и сега природата отмъщава”, казва често той.
Макар и в пенсия след 50 години метеорологична служба, той продължава да ходи на работа, за да прогнозира какво е решила природата. Има поне дузина конкуренти в жанра „Дежурен тв синоптик”, но още никой не е успял да му отнеме венеца на властелин на атмосферните явления в тв ефира.
6-годишният Минчо
в детската градина в родното Дряново
Майсторлъкът е да надскочиш камерата и да станеш приятел на този, който те гледа,
знае от опит Празников. Мерни единици в скалата на делника му са градусите и хектопаскалите, всичко останало се събира в графа „Семейство и други”.
- Като малък мислех, че в тази наука има голяма доза мистика. Нося името на дядо си - опълченец, на два пъти раняван на Шипка, фамилията идва от прозвище, лепнато на прадядо, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.

И аз обичам празниците и да съм радостен, страдам много, ако прогнозата ми не се сбъдне,
разказва човекът, който може да накара цяла България да излезе с чадъри.

През 50-те години учениците от местната гимназия отишли на екскурзия до Златни пясъци. По онова време ареалът се отличавал с щедра гориста местност. Походът на учениците стигнал до Аладжа манастир, където гъмжало от змии. Още на място решили да организират акция за събиране на таралежи в Дряново.
Бъдещият метеоролог счупил нормата и предал три ежа. В крайна сметка към морската ни столица потеглил цял вагон с дряновски таралежи.
Първата малка стъпка на Минчо към големия скок в облаците става като дете. „Имахме много добър преподавател по физика и под негово давление отидох да следвам физика. Исках да стана даскал като него, разказва Минчо Празников. - Завършихме шест души и всички заминахме на служба в армията, там ни разпределиха”.

След 22 г. под пагон във ВВС стига до звание полковник. Гледаше се сериозно на прогнозата за времето, защото планировките за утрешния ден се правят днес.

След като през 1986-а минава в запаса, оттогава гласът му звучи неизменно след края на новинарските емисии по радиото, а с Любка Кумчева се редуват пред картата на България със съобщения за времето след „По света и у нас”.
Проф. доктор Цвета Бошнакова прави празник живота на метеоролога от половин век
„Лошо време няма. Има лоши жени” - тази сентенция е на Минчо Празников. „Нямам богат опит с нежната половина от обществото, защото съм се оженил за първата си любов и съм й останал верен досега”, изповяда се преди години прогностикът не къде да е, а в мъжкото списание „Плейбой”. Дамата, която прави всеки ден в живота му празник, е Цанка Бошнакова - професор в Медицинската академия. „С нея са свързани най-хубавите ми моменти - голямата любов преди брака, сватбата ни, раждането на дъщеря ми, рождените дни”, разнежва се синоптикът.
Бригадирско лято

- В метеорологията сте от 50 години, кога прогнозите са по-голямо предизвикателство – преди или сега?

- Естествено, че преди, сега имаме вече сведения от цял свят. Така че паралел не може да се направи, но в края на краищата всичко зависи от синоптика – тук вече идва субективният фактор, защото той трябва да прецени информацията и да я приземи в нашия район.

- Имате ли любим сезон?

- Есента. Пролетта също е любим, защото е сезонът на пробуждане на живота след тежката зима. Дърветата започват да цъфтят, пчелички да жужат, птиците се завръщат от южните страни. Така че животът започва да кипи през пролетта. Аз може би правя изключение, но много обичам есента с нейните багри, с тихия спокоен живот, с богатия пазар и т.н.

- Свидетели сме на аномалии във времето, защото сезоните се изместиха и почти няма пролет. Кои са според вас причините за тези катаклизми?

- Не съм привърженик на дълготрайните прогнози за времето, защото те са в повечето случаи неточни. Най-верните прогнози са до 36 часа, а прогнозите, които дават колегите, са до 10 дена.
Синоптиката е моята съдба. През целия си съзнателен живот съм се занимавал само със синоптична метеорология и съм надхитрял времето.
Така че ставам нощем, за да видя какво е времето навън - хората се интересуват най-много от валежите. Взирам се през прозорците в тъмнината - Боже, май вали. Ама дъжд. Аз пък съм предрекъл сняг. Лошо, сърцето ми се свива.

- През годините сте имали не една любопитна случка, а знам, че сте изгубили бас от ваш приятел за прогнозата за времето. Така ли е?

- Така е. Веднъж след едно дежурство в Института се уговорихме да се видим с Дицата (доц. д-р Стефан Дицов). От дума на дума стана въпрос и за времето, като той ми каза, че още вечерта ще завали силен дъжд, прогнозата му идва от неговия стаен барометър.
Казах му, че това е невъзможно и прогнозата е, че няма да вали, и така се хванахме на бас кой е прав. Наистина през нощта заваля силен дъжд, а на сутринта, когато отидох на работа, помолих колегите да не ме свързват с никого, особено ако се обади мъж на телефона. За беда, трябваше да поема едно дежурство и Дицата ми звънна.
Дамата, която прави всеки ден в живота му празник
Цанка Бошнакова - професор в Медицинската академия.
„Да ти е направило впечатление, че улиците са мокри?!” – Е, сигурно са ги мили с водоноски снощи – сконфузено му отвърнах
„Добре, ама и покривите са мокри!” – продължи наивно и подигравателно той. Така загубих баса с него и може би това е първото ми непознаване на времето за кратък период. Преди години сбъдването на прогнозите беше 65-70 процента, сега вече гоним 90-те процента. Но винаги съществува 10-процентовата вероятност да се сбърка.
Сега гледам красивите момичета с приятна визия, които представят прогнозата за времето, с удоволствие, признава известният метеоролог Минчо Празников. Но се страхувам, че като са на екран, мъжката половина от зрителите само гледат прогнозата, а не я чуват.
За тяхно сведение, не се очаква човекът да почне да „управлява” времето, а оптималната температура за секс била 17-20 градуса, тогава хората се стремели към ласки, подтиквани от желанието да се стоплят.
И на всички пожелавам: Бъдете усмихнати, весели и спокойни! Повече вярвайте в прогнозите за времето!
Паулина БОЯНОВА Източник: retro.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив