Годината е някъде около 1936. Старозагорски двор. И естествено, на преден план много цветя (с това са уникални старозагорските дворове)! Зад цветната композиция подредени достолепни мъже и жени с ведри усмивки. И две деца!

Фотографията представя няколко поколения от две старозагорски фамилии. Живеят в две долепени една до друга къщи – къща „близнак”, както я наричат на разговорен език. Наследничките на двата рода, Марина Бояджиева и Елена Димитрова и до днес са приятелки. На снимката тях още ги няма! Мястото е в западната част на бул. Цар Симеон Велики, срещу казармите. Къщата е неголяма, двуетажна, типична за градската архитектура на средната класа в Стара Загора по онова време. Източната от двете сгради е собственост на Тодор Димитров Гърдевски (на снимката – първият от дясно) от с. Медово, народен учител, един от инициаторите за построяването на днешното Пето основно училище в Стара Загора.
Подпомага издаването на вестници и списания. Оставя в ръкопис тетрадки със съвети към учителите и децата. Къщата, макар че сега е в руини, пази спомена за своите необикновени обитатели и техните не по-малко интересни роднини и приятели! Синът на дядо Тодор – Димитър (на снимката вторият от дясно) е юрист, а съпругата му Мата (на снимката – пред него) – учителка. И по служба и по душа Димитър се сприятелява с Атанас Тотев Крачолов (1894-1965), също юрист, адвокат, чирпанлия, най-малкият брат на поета Пейо Яворов. При своите идвания в Стара Загора, Атанас Крачолов отсяда в къщата на колегата и приятеля
Димитър.

На снимката е още едно интересно семейство Райна и Георги (прави в центъра). Райна, родена през 1905 г.  е дъщеря на Тодор Гърдевски и сестра на Димитър. Учителка в с. Медово, деветнадесетгодишна се запознава с младият лекар, руски емигрант Георги Цукровский.
Георги, възпитаник на Медицинския университет в Киев, пристига в България през 1924 г. след седемгодишно митарстване от Русия през Турция. Със съдействието на Комисията за настаняване на бежанците е назначен за завеждащ медицинската служба в с. Медово, Чирпанско. На 2 август 1925 г. Райна и Георги се женят в Стара Загора и приемат фамилията Цукровски. Раждат им се три деца Нина (1927 г., права на първия ред), Владимир (1931 г., на снимката в скута на баба си) и Светослав (1937 г.). Живеят в различни села и градове на Южна България , но окончателно се установяват в Свиленград. Там докторът е общопрактикуващ лекар, а Райна се занимава с отглеждането и възпитанието на децата. Съвременниците помнят д-р Цукровски като ерудиран, възпитан, изключително трудолюбив и отзивчив човек и специалист.
Времето отрежда различна съдба на всеки един от хората на снимката. Свързва ги къщата,
дворът, приятелството и Стара Загора!

Снимките са от личните архиви на Елена Димитрова и Марина Бояджиева
Статия, публикувана в сп. Zona.bg, брой м. януари 2016 г Препечатано от http://dolap.bg/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив