Имаше години, когато гимназистите трепереха месеци преди да получат т.нар. повиквателно, за да разберат къде са разпределени да отбият задължителната си военна служба. Кръвта на 18-годишните се смразяваше при мисълта, че могат да попаднат в така наречения Триъгълник на смъртта – полковете в Елхово, Грудово (днешен Средец) и Звездец, където са „кашиците“. Тогава да те разпределят войник там е било чисто наказание. Там службата е била най-сурова. В този район на страната са били струпани най-големите поделения по охраната на турската граница, а службата най-тежка и най-дълга.
Отдалечено от големите градове особено от столицата. Близко е до границата с Турция член на НАТО, а България тогава членува в противниковия военен блок – Варшавския договор. Светът е на прага на война. А „Триъгълникът на смъртта“ е най-близо до нея. Затова там се е поддържала висока степен на бойна готовност, постоянно учения и тревоги, стрелби, наряди, работа, строга дисциплина и малко отпуски за войниците.

По правило в трите поделения са изпращани предимно млади, жадни за успешна военна кариера офицери. Друга голяма част от военнослужещите на срочна и свръхсрочна служба, които са се провинили в други казарми в страната, наказателно са изпращани в някое от трите поделения.

Терминът добива широка популярност в Българската народна армия през 1970-те и 1980-те години, когато много от командирите заплашват наборните войници с командироване в „Триъгълника на смъртта“. Така терминът се превръща в нарицателно име за тежка военна служба за военнослужещите – наборните войници, сержантите и офицерите които никога не са служили в някоя от трите казарми.
По правило в трите поделения са изпращани предимно млади, жадни за успешна военна кариера офицери

Грудово е бил един от най-големите гарнизони на ІІІ армия с щаб в Сливен. През годините на социализма се превръща в своеобразен военен град, а пък e било и престижно да се омъжиш за български офицер. Много от по-възрастните днес са служили в поделенията на тогавашната Българска народна армия БНА и с носталгия си спомнят за отминалите години. А и има защо.

Когато и последната кубинка напуска градчето, започва и голямото рушене. Преди десетина години четирите поделения (артилерийска, танкова, механизирана част към Бургаската механизирана бригада и една механизирана част към Ямболската дивизия) са закрити напълно. Циганите само това и чакат. Въоръжени с чукове, кирки и лостове започват да разрушават бившите казарми и военни блокове. Керемидите и тухлите се сортират и товарят на каруци и се изнасят от района. После се продават. Дървените каси, греди, дограми и дюшемета се разбиват и трошат за дървен материал. Най-голям е интересът към металите. Каруци, натоварени с желязо, допълнително влачат арматура от колоните и сноват непрестанно между казармите и пунктовете за изкупуване на вторични суровини.

Най-възмутителното обаче било, когато циганите започнали да изнасят одеялата от поделението, а в същото време в местната болница нямало с какво да се завиеш

Най-възрастните и до днес си спомнят как в местността Градока през 1950 г. започва строежът на поделение. То трябва да ни пази денонощно от врага. Бившето Грудово е на 30-ина километра от границата с Турция. Малко повече пък е разстоянието до браздата с Гърция. Все страни, които до 1989 г. се считаха за врагове на България. Именно за това и в този регион са дислоцирани най-много военни поделения. Полкът е трябвало да издържи 4 часа на вражеска атака. Освен в Грудово много войска е имало и в Елхово, Звездец, Болярово.

След като казармата е готова и се стичат военни от цялата страна, започва строежът на жилища за семействата. Вдигат се десетина масивни блока на няколко метра от портала. Всяка година е по време на клетва е имало по 3-4 хил войници строени на площада, който не е можел да ги побере.. Хората пък, които са идвали на клетвите е нямало къде да отсядат и са ги настанявали по къщите на хората. Гарнизонът е наброявал 3700 души, а местните са се сработвали добре с военните. Днес от всичко това е останал само споменът на хората, които трудно се примиряват с днешната действителност, а тя е умопомрачителна.
Всяка година  по време на клетва е имало по 3-4 хил войници строени на площада, който не е можел да ги побере

Всичко е изоставено на произвола на съдбата. Поделенията са закрити, хангарите с техниката са опразнени, военното имущество е бракувано и унищожено, за да не може да се използва. За сградите споменахме вече.

Армията не се интересува от имотите си. Общината не прави нищо, защото не е собственик, полицията не прави нищо, защото няма подаден сигнал или оплакване и …така. А циганите, като виждат, че няма противодействие, за няколко месеца опоскват всичко.

Положението в Звездец не се различава съществено от тукашното. Напротив, дори е по-зле. Селцето от военно се е превърнало изцяло в циганско.

Руините и на двете места олицетворяват напълно състоянието на славната някога наша армия. Там вражески войник не е стъпвал, но разрухата наподобява наказателна операция на нечий окупационен корпус.Руините и на двете места олицетворяват напълно състоянието на славната някога наша армия

Единствено в Елхово нещата са малко по-добре. Там днес е съсредоточен центъра на Гранична полиция. Разрухата, която не липсва и там, като че ли не е толкова очебийна.

И все пак в годините на социализма в Елхово е имало над 20 000 жители, голяма част от които семейства на военни от цялата страна, изпратени да служат в полка, смятан за тежката артилерия на българската армия. След като България стана член на НАТО, поделението е закрито. Остават само старите Гранични войски, вече преобразувани в Регионална дирекция “Гранична полиция”. Жителите на градчето пък намаляват наполовина, а десетки военни блокове оттогава стоят празни.
www.socbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

19 коментара:

  1. Автомата е 5,45 м 100проц защото 7,62м не може да се монтира компенсатор а този е с компенсатор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Автоматът е на гърдите на руски войник! Слепи ли сте! Вижте кокардата на шапката и емблемата на ръкава - в БНБ никога не е имало такива кокарди и емблеми!

      Изтриване
  2. като гледам стари кадри от немски филми виждам нещо което е 100% КАЛАШНИКОВ!!! Какво е това? Руснаците го прекупирват ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е автомат StG-44 или MP-44, разработен от Хуго Шмайзер през 1943 година. Стреля с патрони 7.92 х 57

      Изтриване

  3. В Грудово служих една година.Незабравими години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казармата - узаконена форма на насилие! Времето прекарано в казармата - неизвинено отсъствие в живота!

      Изтриване
    2. В казармата само проспаното време не е загубено!

      Изтриване
  4. Да не мислите че в МАРИЦА 22120 е било санаториум .Не на празно а и вярно името му ЧЕРНИЯТ ПОЛК.Който е служил там знае историята .Не се оплаквам ни най малко .В АРМИЯТА възмажават мъжете .Учат се на закон и ред.Въпреки всичките конфликти между стари и млади .Но най важното е че сме се клели пред ЗНАМЕТО на МАЙКА БЪЛГАРИЯ че ще защитаваме до последна капка кръв НАШИЯТ НАРОД И РОДИНА.Дали не е навремило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И какво защитихте бе?? Сега сте колония на Краваристан! А в казармата те учат на чанч, унижения, но в никакъв случай не на военно дело! Да лъскаш пода, да миеш прозорците и да белиш лук и картофи в кухнята изобщо НЕ Е работа на войника! Работа на войника, и особено на кашика е да умее да си служи перфектно с всякакъв вид хладно и огнестрелно оръжие!! Да владее до съвършенство ръкопашния бой на ниво поне черен пояс по карате!! Да умее добре да плува и да скача с парашут! Специалистите в другите родове войски пък трябва да владеят до съвършенство повереното им военно оборудване, което в днешно време е доста сложно! Изисква упорита подготовка, висока квалификация, както и специални познания и умения!

      Изтриване
    2. Много си зле мой. Явно не си ходил в казарма. Целта на всичките тези безмислени неща е да те пречупят и да се научиш, че не можеш да имаш свое мнение. Дисциплината в армията е основното.

      Изтриване
    3. Май си гледал много краварски филми. Аз съм служил в Звездец, кашиците не са от специалните части, за тази цел си имаше десантчици. Кашика е пехотинец , но не като краварските а един вид пушечно месо. Ние трябваше да удържим и да забавим навлизането в наши територии.

      Изтриване
    4. Кравари са майка ти баща ти /неизвестен вероятно/ , кравар и дръглив помияр си и ти!

      Изтриване
  5. Zdraveyte iaz sasto slujih v Grudovo na vremeto 98.99v podelenie 22210 ISR togava bese komandir pod polkovnik Dolev

    ОтговорИзтриване
  6. Беше командир на танковия баталион 94.95

    ОтговорИзтриване
  7. Аз служих 90-92 година в Елхово разузнавателен батальон, спецялни части

    ОтговорИзтриване
  8. Мисията ни беше при евентуален конфликт с Турция на 30 та минута да бъда прехвърлен в Турция и да предам информация на нашите служби какви войски стоят срещу нас и с какво са въоръжени. От там на сетне ако мога да се прибера живи и здрави ако не България ме отписва като жив

    ОтговорИзтриване
  9. От снимката излиза, че в Грудово са се заклевали всяка година хиляди руски пишлемета? Я се стегнете и по-кротко с лъжите!

    ОтговорИзтриване
  10. Болярово 99год....Фазан

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив