Едно от култовите места във Видин – бар-ресторант „Телеграф капия” от години се руши след приватизацията на "Балкантурист", съобщава в свой репортаж БНТ. През 80-те години заведението се е превърнало в един от символите на града. Уникалното място повече от десетилетие пустее заради тройна съсобственост – държавна, общинска и частна.

"Телеграф капия" е една от главните порти на Видинското кале и е паметник на културата. Във времето на социализма каменната постройка е превърната в бар и към него е изграден ресторант-градина. През 70-те и 80-те години бар-дискотека „Телеграф капия” става толкова популярен, че се превръща в един от символите на Видин. Тук се слушат най-актуалните парчета на световни звезди.

Колко емблематично е това място за хиляди хора говори легендата за Телеграфа, която е жива и днес. Има група във Фейсбук „Помните ли Телеграф капия?”, където хората качват клипчета от различен период от време – от 80-те, 90-те години... любима музика, хора, които са по цялото земно кълбо, не само в различни градове на България. А най-странното и шокиращото е, че в София, веднъж месечно се прави т.н. „Телеграф капия парти”, твърди Васко Громков, бивш дисководещ в „Телеграф капия".

След приватизацията на „Балкантурист” лятната градина и кухнята на заведението стават частна собственост. Същевременно заведението е публична

държавна собственост, а пристроените на входа сервизни помещения, както и земята е общинска. Общината има идея какво трябва да се направи, но досега нищо не е предприела.

"Сигурно ще се намери изход, ако самата "Телеграф капия" бъде предоставена на Община Видин като публична общинска собственост и след това Община Видин да уреди по някакъв начин със собствениците другите имоти, които са в комплекса", заяви Румен Видов, кмет на община Видин.

Според хората е недопустимо "Телеграф капия", символ на хубавата музика и свободата, да продължава да се руши. Те искат някой от собствениците да възстанови и върне предишната слава на това място.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив