На 26 април 2016 година се навършват 31 години след аварията в Чернобил.  Въпреки  преживения ужас, множеството доклади и публикации,  местните жители, които останаха в близост до забранената зона, продължават да приемат радиоактивна храна, показва изследване на природозащитната организация „Грийнпийс“ за района около Чернобилската АЕЦ и Фукушима.Сериозни здравни последици са наблюдавани в засегнатите общности и на двете места. В замърсените зони около Чернобил нивата на смъртност са по-високи, раждаемостта е по-ниска, раковите заболявания са нарастнали, а психичните проблеми са широко разпространени. Във Фукушима се наблюдава нарастване на случаите на рак на щитовидната жлеза при децата, който не може да бъде напълно обяснен.
Една трета от майките, живеещи в близост до реакторите страдат от депресия, се казва в новия доклад на „Грийнпийс” – „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима”.
В документа се казва, че ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху ежедневието на милиони хора.
„За общностите във Фукушима (аварията стана през март 2011 година – б.р.) краят на това бедствие не се вижда – близо 100 000 души не са се завърнали по домовете си, а много от тях няма и да могат да се завърнат”- каза Юничи Сато, изпълнителен директор на „Грийнпийс”-Япония. „Ядрената индустрия и правителствата по света разпространяват мита, че хората могат да се завърнат към обичайния си живот след ядрена авария. Но реалността показва, че това е политическа реторика, а не факт.”Правителствата намаляват защитните мерки срещу радиацията и в Япония, и в страните, които се намират в близост до Чернобил. Програмите за мониторинг на околната среда и на храната около Чернобил са съкратени. В Япония правителството иска мнозинството от евакуираните хора да се завърнат по домовете си до 2017 г., дори и ако районите са все още замърсени.
„Милиони животи се промениха след Фукушима и Чернобил. Не бива да забравяме огромното страдание тези катастрофи продължават да причиняват. Трябва спешно да прекратим използването на ядрена енергия и да преминем на чисти и безопасни енергийни алтернативи”, призовават от Грийнпийс.5 години след Фукушима около 100 000 души все още не са се върнали по домовете си. 30 години след Чернобил около 5 милиона души живеят в замърсени с радиация райони.
Заради икономическата криза в Русия, Украйна и Беларус изследванията в засегнатите от бедствието райони са или ограничени, или напълно преустановени, а хората продължават да
консумират храна с опасно високи нива на радиация, предупреждава организацията.
Научните тестове показват, че замърсяването с радиоактивни изотопи като цезий 137 и стронций 90 до известна степен е намаляло, но се запазва, особено в места като горите. Хората в засегнатите райони все още са в ежедневен контакт с опасно високи нива на радиация след аварията в атомната централа през април 1986 г.
„Тя (радиацията) е в това, което ядат и което пият. Тя е в дървата, които използват за строителство и които палят, за да се греят“, се посочва в доклада на световната екоорганизация. Документът е озаглавен „Ядрени белези: Трайното наследство на Чернобил и Фукушима“.
Според доклада, с чието съдържание агенцията се е запознала преди публикуването му, Украйна не разполага с достатъчно средства, за да финансира програмите, необходими за адекватна защита на населението, а това значи, че „излагането на радиация на хората, които продължават да живеят в замърсените райони, е вероятно да се увеличи“.
Според доклада, в някои случаи, като например в зърното, нивата на радиация в засегнатите райони, където според оценките живеят около 5 милиона души, всъщност са нараснали.
„Хиляди деца, дори такива, родени 30 години след Чернобил, все още са принудени да пият заразено радиоактивно мляко“, пише в документа.
„Грийнпийс“ е изследвала и районите, засегнати от бедствието през 2011 г. във Фукушима, при които е установено, че както и при Чернобил, околните гори са се превърнали в източник на радиоактивно замърсяване, „който ще представлява заплаха за населението десетилетия или дори векове напред“./news.bg/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив