През 1961 г. Юрий Гагарин идва на посещение в Пловдив

Гагарин спал в хотел Тримонциум, който в миналото е част от веригата Балкантурист.Гагарин собственоръчно написал в Книгата за похвали и оплаквания едно много хубаво пожелание.С подреден и красив почерк Юрий Юрий е изписал на руски език своето послание: „Много съм благодарен на комплекса за няколкото щастливи минути, които прекарах тук. Желая ви да имате по-здрави връзки с туристи от всички страни и континенти, а в бъдеще – с туристи и от други планети.”Датата е 23 май 1961 г.Посланието на Гагарин е написано с плътно черно мастило.От миналото си спомнят, че първият космонавт – землянин пил кафе на терасата в хотел Тримонциум с представители на ЦК на БКП малко след като получил званието Почетен гражданин на Пловдив.

Днес този документ има изключителна историческа стойност, не само защото Гагарин лично го е написал, а и защото той не е оставил прекалено много други писания. Да си припомним, че неговият живот приключва през 1968 г.
Около него витае мистериозност и загадъчност.

През годините се оформяха редица версии. Някои смятаха, че Гагарин е отвлечен от извънземни, докато правил полет над Земята.

За уникалния документ в миналото знаели само 2-ма души от персонала, който обслужвал заведението и ръководство на комплекс Тримонциум в Пловдив.

Книгата за похвали и оплаквания стояла на рецепцията на хотела до 1998 г. Почти никой не обръщал внимание на гостите и какво са писали.

Непознатият до този момент писмен документ, който Гагарин оставил на България на 23 май 1961 г. е открит съвсем случайно в архивите на Тримона от Васил Илиев – директор на хотела.

Васил Илиев намерил книгата и се зачел в нея. Оказало се, че тя крие безценна тайна, изключително доволен е Васил Илиев от новата находка.

Текст:Калинка Петрова
Източник:http://www.chudesa.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив