Сергей Антонов, бивш служител на авиокомпания “Балкан” в Рим, обвинен от италианското правосъдие за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 година, почина, без да бъде разгадана тайната за покушението. Антонов беше намерен мъртъв в стаята си в сряда в София. Той беше оправдан преди 19 години поради липса на доказателства, но без „българската следа” за стрелбата от 13 май 1981 година да бъде отречена от италианската държава.

Приживе Антонов получи опрощение от папата, което остави съмнение, че Ватикана намира вина у него. По-късно, преди посещението си в България, папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в “българската следа” за покушението. Но и днес западни медии още говорят за “българска следа”.

Сергей Антонов, след завръщането си в България през 1986 г., беше психически разбит и неадекватен. До края на живота си той остана неконтактен, изолиран от външния свят и го смятаха като душевноболен. Обяснение за психическото му състояние бяха тежките разпити и огромният психологически натиск върху него. По време на предварителното следствие изтече информация, че върху Антонов са използвани психотропни вещества, но това остана без доказателство.



И до днес причините и организаторите на покушението срещу папата, наричано с основание най-дръзката от всички тайни операции, извършена в периода на Студената война, не са установени. В хода на съдебния процес основният обвиняем и физически извършител на атентата Али Агджа няколко пъти променя показанията си. След години престой в затвора той частично оневини България, после отново промени версиите си, така че никой не го е смятал за надежден източник на информация. Версията за намеса на българските спецслужби продължава да се поддържа, както и другите версии – за намесата на „Сивите вълци” и за дългата ръка на Ватикана.

„Българската следа”

Сергей Антонов беше арестуван от италианските правоохранителни органи в Рим заради съмнения за „българска следа” на 25 ноември 1982 година - година и половина след покушението. До ареста се стигна след като бившият резидент на американското разузнаване в Турция и по-късно консултант на Радио “Свободна Европа” Пол Хенци написа в списание “Атлантик комюнити”, че атентатът е дело на руските тайни служби. Идеята му беше развита от редица американски журналисти, като една от тях - Клер Стърлинг – публикува разследване на страниците на американското списание „Ридърс дайджест”, че атентатът срещу неудобния за Кремъл папа е бил организиран от българските тайни служби по нареждане на КГБ. След тези твърдения магистратът Иларио Мартела започна съдебно следствие срещу трима българи – Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Желю Василев. За разлика от Антонов обаче Айвазов и Василев успяха да напуснат Италия броени дни преди да им бъде предявено обвинение. Този факт и до днес се смята на Запад като съмнение в официалната версия на София, че българските спецслужби нямат нищо общо с покушението.

На тази снимка, която обиколи света, се твърдеше, че ограденият с кръг човек на площада по
време на покушението, е Сергей Антонов . Но по-късно тази версия беше отхвърлена, като човекът се оказа американски турист. Разследващите са издирили всички присъствали на снимките човек по човек.
Антонов беше обвинен в съучастие на турчина Мехмед Али Агджа, посочен за физически извършител на атентата. Следствието срещу него продължи 2 години и 6 месеца. През цялото време българинът отричаше да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Той беше освободен поради липса на доказателства и се върна в България за Великден 1986 година.

„Сивите вълци”

Според друга версия, зад стрелбата срещу папата стои турската ултранационалистическа партия „Сивите вълци”, чиито член в началото на 80-те години бил Ахмед Али Агджа. Според историка Ахмет Гюрсой точно тази партия е помогнала на Агджа да излезе от затвора. „Турските националисти са известни с непримиримостта си към християнството,” пише Гюрсой. „Партията имаше влияние в парламента и се застъпваше за изгонването на Константинополския патриарх Вартоломей от Истанбул, където е резиденцията му. Съдейки по тяхната жестокост и по непримиримата им позиция, напълно възможно е националистите да стоят зад атентата срещу папата.”

Ватиканът

Третата основна версия за атентата срещу папата е, че стрелбата е поръчана от хора във Ватикана, които били недоволни от властния и амбициозен папа и предприеманите от него реформи. Промените, които той планирал застрашавали икономическите интереси на някои висши духовници. Орал Челик, съучастник на Агджа в убийството на турски журналист, смятан за една от ключовите фигури в организирането на покушението, твърди, че през 1994 година, при един от разпитите Агджа бил приет от двама кардинали на Ватикана. Неясна остава ролята, която са играли тайните служби и конкуриращите се фракции вътре във Ватикана.

Покушението срещу папата дойде малко след покушението в Лондон срещу българския дисидент и писател Георги Марков. Затова версията за “българската следа” се прие логично на Запад.

Макар за покушението срещу Марков да няма преки доказателства, в България повечето хора са убедени, че има намеса на български служби. Други смятат, че е възможно убийството да е поръчка от страна на Живков, изпълнена от руските служби, тъй като е възприемал Марков като личен враг.

Но за покушението срещу папата никой в България не вярва, че е възможно да има българско участие. Режимът се отнасяше благосклонно към църквата, а самият Живков е правил неофициални сондажи да кани папата в България.
http://e-vestnik.bg/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив