Във времето на високите технологии и интернет традицията за изпращане на пощенски картички все повече отмира. Но въпреки тази тенденция все още всяка година, особено в дните около Коледа, по цял свят продължават да се изпращат милиони картички. Та нали това е спомен, който можеш да докоснеш, да почувстваш, да запазиш и винаги да ти напомня за човека, който ти я е изпратил.Първата коледна картичка е създадена и изпратена точно преди 170 години - през 1843 г. в Лондон. Неин автор е художникът Джон Хорсли, който я рисува и отпечатва по поръчка на сър Хенри Коул. Коул, британски аристократ, искал картичка, която гордо да изпраща на приятелите, познатите и партньорите си, пожелавайки им „Весела Коледа”. Хорсли изобразява типично английско семейство по време на празника на фона на библейски картини и традиционна празнична украса. Надписът бил кратък и ясен: „Честита Коледа и щастлива Нова година!”. Това става и стандартното пожелание на повечето коледни картички и до днес.

     Художникът отпечатва 1000 литографски копия на картичката, като оцветява ръчно всяко едно от тях. Неизпратените от Коул картички се продават по 1 шилинг, което по онова време никак не било малко и не всеки можел да си го позволи.

     Към 1860 г. поздравителните картички са вече цяла индустрия, започват да се произвеждат такива и за други празници. А с развитието на дагеротипията и фотографията настъпва истински бум в производството на честитки.

     В България картичките започват да навлизат след Освобождението. Модата идва от Виена и първо се появява в крайдунавските градове Русе, Видин и Лом. По данни на "Българските пощи" първата новогодишна картичка е изпратена през 1882 г., а първата коледна – три години по-късно, през 1885 г. Първоначално родните честитки се произвеждали в Германия, като допълнително се добавял текст на български. Традицията е въведена през 1896 г. от княз Фердинанд I, който бил и притежател на първата илюстрована коледна картичка в България. Родните картички започват да се рисуват едва през 20-те и 30-те години на XX век.







РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

0 comments:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив