И дойде денят, в който на площ от 4 декара във варненския Гранд мол ще можем да видим една уникална ретро експозиция, която ще ни върне в годините на нашето детство и младост.
Хиляди експонати от различни области на живота ни по времето на социализма, ще накарат посетителите да си припомнят с усмивка едни безвъзвратно отминали времена. А родените след средата на  80-те ще могат да видят в оригинал символите на соца, за които само са чували от разказите на родители, баби и дядовци.
Виновникът за всичко това е варненският бизнесмен Цветан Атанасов. Освен купчината средства, които влага и огромният замах, с който действа, за да осъществи мечтата си, той прави всичко с много любов. Духовният заряд е носталгията му по незабравимите детски и младежки години.
По мегапроекта от години работи екип над 70 души – реставратори, автомонтьори, тенекеджии, тапицери, художници, склуптори и др., които от няколко месеца насам са в
трескава предстартова подготовка за голямото събитие.
Най-ярко сред реликвите от соцпериода ще блести колекцията от над 50 автомобила от епохата, всички в безупречно реставриран вид. До тях ще са изложени и популярните на времето мотоциклети „Симсон“, „Балкан“ и др.. Звездата на ретро автосалона в музея ще е класическата „Чайка ГАЗ-13?, лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на БКП.  Като собственикът на музея не се спира дотук. Той обещава до 2-3 години да удвои броя на реставрираните автомобили, защото те са и неговата най-голяма страст.

Духът на онова време се завръща и с многобройните лозунги, запечатани в над 5000 емайлирани табели, банкноти, които някога имаха много по-голяма стойност от днешните, руските марки парфюми, с които се поливаха труженичките от миналия век за профсъюзни банкети и още хиляди експонати събирани с много ентусиазъм през годините. Много ценна и богата е документацията, голяма част от която лично бизнесменът е изравял по мази и сред стари архиви. В нея има писма и поздравителни адреси на бившия Първи до ударници и герои на труда, удостоверения за добри примери и похвали.
Знаковите фигури на социализма също ще могат да се видят в музея във восъчен вариант –
Тодор Живков, Леонид Брежнев, Фидел Кастро и всички останали лидери на страните от бившия соцлагер ще бъдат там. А за радост на почитателите на културата ще бъдат експонирани и фигурите на любимците от големия екран и сцената на няколко поколения българи – Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев, Невена Коканова и др.
Почти всички най-желани от тогавашните деца играчки също ще намерят своето място в музея, както и култови предмети от бита като телевизорите „Опера“ и цигарите „БТ“.
Ретро музеят отваря широко вратите си утре в 10 часа и ще очаква своите посетители всеки ден до 22.00 ч.
Музеят се намира на ниво 1 в паркинг зоната на Grand Mall. Работното време е от 10 до 22 ч. Входните билети са по 19 лв. Специални отстъпки има за деца и младежи – децата до 12 г. влизат в музея с билет от 2 лв., а тийнейджърите от 13 до 18 г. – с билет от 12 лв.
Попътен вятър!

www.socbg.com
СЛЕДВАЩА ПУБЛИКАЦИЯ ➡
Полезни съвети👇
Ако ви е харесала публикацията,ще Ви бъдем благодарни да я СПОДЕЛИТЕ!👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментирайте тук

СТАНИ НАШ АВТОР!
Изпрати своята история на spomeni_minalo@abv.bg

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

Архив 1

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359898658623
www.bgspomen.com. Предоставено от Blogger.