Kак живяхме преди 10 ноември 1989 година и по-добре или по-зле живеем днес ? За този въпрос всеки си има свой собствен отговор.

Ще започнем с цените на основни хранителни стоки, дрехи, обувки и битова потребителска техника. Като задължително трябва да отбележим, че за разлика от днес, преди 1989 год. в страната ни има хроничен дефицит на много потребителски стоки. Характерни са списъците с чакащи реда си хора да се сдобият с телевизор и друга битова техника. Известен от онова време е и израза „пуснали са маслини, кафе, луканка“ и т.н.  Дали, чрез чакане на километрични опашки пред магазина или с използването на връзки, населението в повечето случаи успява да намери начин да се сдобие с желаната от него стока, въпреки недостига в търговската мрежа. Бленувани за народа остават и стоките в корекомите, чийто достъп до тях е изключително ограничен за обикновения социалистически труженик.
Ето какво показват числата на сухата статистика и нека всеки сам намери отговора за себе си.


През 1989 година средната заплата у нас е 274 лв.
Според данните на НСИ преди 24 години българинът е изяждал двойно повече хляб, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Потреблението на мляко днес е паднало почти 10 пъти!
1 килограм от хляб “Добруджа” струва 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият използван масово за храна на прасетата е 13 ст. Най-консумираният “Бял хляб” е 32 стотинки, а ръженият 250g – 8 стотинки.
1литър прясно мляко – 30 стотинки ;  500g кисело мляко произведено от краве мляко – 23 ст. Кисело мляко смес от краве и овче мляко – 37 ст.
1kg сирене: от краве мляко – 2,30 лева, от овче мляко – 3,30 лева. Кашкавал Витоша (от краве мляко) – 4 лв., кашкавал Балкански (от овче мляко) – 5 лв.; 125g масло от краве мляко – 0,50 лева.

Баничка със сирене – 10 стотинки.; Цена на вафла– Обикновена вафла 5 стотинки, локумена вафла 5 стотинки, шоколадова вафла 8 стотинки, вафла “Морени” 75g – 15 стотинки.
Сладолед от краве мляко и сметана – 20 стотинки.;
100g. български шоколад с нарисувана на опаковката крава – 0,70 лева.
Какао се отглежда само в Западна Африка, като собственици на плантациите са западни корпорации. Съответно по линия на СИВ не е било възможно България да внесе какао или шоколади. В корекомите на пазарни цени шоколади са се продавали по всяко време.
 Кутия шоколадови бонбони „Финни Млечни“ – 1,40 лева. ; бонбони „Черноморец“ – 1 лев.; Кутия локум – 20 стотинки.; Цена на дъвка – Восъчна дъвка „Бисер“ (кутия с 6 дражета, българско производство) – 4 стотинки. Вносна дъвка от каучук, един брой – 10 ст.
 Цени на безалкохолни напитки:

Цена на боза – чаша боза (200ml), произведена със захар – 4 ст., чаша боза (300ml) – 6 ст., чаша боза (500ml) – 8 ст.
Лимонада 330ml (газирана напитка с оцветител и аромат на лимон)
– 5 стотинки.
Оранжада 330ml (газирана напитка с портокалов сироп)– 9 стотинки.
Минерална вода - Газирана минерална вода, най-често от Горна Баня или Хисаря – 8 ст.
 Швепс 330ml (Schweppes)- 15 стотинки.
Кока Кола 330ml (Coca Cola)-15 стотинки.
При социализма Кока-Кола почти не се е намирала по магазините. През 1970-те с не голям успех се продават напитките „Алтай“ и „Етър“, с цвят на Coca-Cola и неудачен имитат на вкуса на Кока-Кола. Schweppes ® преди 1989 е имало редовно по магазините, защото България в средата на 1970-те купува лиценз за производство.
Цена на бутилка бира:Светло пиво 1/2 литър до 1988 год. – 26 ст. 1989 год. – 32 стотинки. Една средна работна заплата през последната година от управлението на Тодор Живков, стига точно за 980 бири.
Цена на яйце от кокошка: от 8 ст. до 10 стотинки.
Цена на маслини – 1kg маслини – 60 стотинки. Маслини не винаги има в търговската мрежа.
Цена на лютеница
Бурканче лютеница, произведена от български чушки, домати, слънчогледово олио и подправки – 53 стотинки. При социализма лютеницата се произвежда в два варианта:
- С рисунка върху етикета на момиче, държащо в ръка намазана филия и умазани с лютеница бузи, с мек вкус на сладки чушки.
- С рисунка върху етикета на хоро, с леко лютив вкус.
Цена на рибата:
1kg риба Цаца (Копърка) - 60 стотинки.; 1kg риба Скумрия-1,60 лева.; 1kg риба Сафрид-
1,40 лева.; 1kg риба Мерлуза-1,20 лева.
По времето на социализма у нас съществува голямото в световен мащаб предприятие „Морски и океански риболов“, а в Бургас се намира най-големия рибоконсервен комбинат в Европа „Славянка“.
Преди 1989 г. ДСО ”Родопа” е единствената държавна фирма осигурявала снабдяването на населението с месо и месни продукти. Месокомбинатът има клонове във всеки окръжен град, както и много цехове пръснати в различни кътчета на страната. Производител на мечтаните от трудещите се маси панагюрски и карловски луканки, шпекови салами и свински филета, за които по празниците се извиват километрични опашки. Тогава хубавите луканки, суджук на подкови и някои видове колбаси, са дефицитна стока, която се появява в търговската мрежа от време на време.Най-масовите т.н.малотрайни основни марки са салам „Камчия”, „Хамбургски” и „Телешки”, кренвирши, сарфалади, дебърцини и др. Колбасите от най-ниския ценови клас народът им дава името „Кучешка радост”. За деликатес се считат филе “Елена”, салам „България” – класически луканков салам, „Амбарица”, Деликатесният”, луканковия „Мусалла“, „Пражка шунка“ от бут, лебервурстът и др. Вкусът и качеството на колбасите ни тогава кара поетът Орлин Орлинов да възпее бившия социалистически монополист ”Родопа” в грандиозна поема, която завършва с високопатриотичния въпрос „Такива салами да има в Маями?“

Свинско месо:  Цена на 1kg свинско с кости (котлет)-2,60 лева.
Цена на 1kg свинско шол -4,50 лева.
Цена на 1kg свинско бон филе - 7 лева.
Цена на 1kg луканка - 6 лева.
Ценообразуването на храните при социализма, зависи от разходите за производството им. Например цената на рибните продукти, е значително по-ниска, от продуктите от свинско месо, защото рибата не изисква специално отглеждане.  Цената на обезмаслено мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, както и цената на типов или ръжен хляб, също е по-ниска, поради по-ниските разходи при производството на тези продукти.

Цени на плодове и зеленчуци:

Цените на плодовете и зеленчуците тогава, в зависимост от сезона и в зависимост от това дали са местно производство или са вносни, варират до 200%. През 1960-те и 1970-те България заема първо място в Европа по производство и износ на домати на глава от населението.
1kg български кръгли домати за салата със срок на годност 48 часа – 20 стотинки. Продълговати домати за готвене и консерви – 12 стотинки.
Цена на грозде: 1kg българско грозде – 30 ст.; Цена на диня - 1kg диня – 5 стотинки.
Цена на банани
1kg банани – 1,20 лева по празници (най-вече за Нова година) – с чакане на опашки и ограничения за кг. В останалото време в т.нар. „Показен магазин“ – цена 2 лв. – без чакане на опашки.
Цена на портокали - 1kg портокали – 90 стотинки. Също дефицитна стока.

Притиснати от надпреварата във въоръжаването, характерно за Студената Война, СССР и Източно Европейските им сателити развиват с най-висок приоритет тежката промишленост и военната индустрия. Леката промишленост и производството на стоки за потребление: дрехи, обувки, мебели, леки коли, потребителска техника остават на заден план. Югославия, Турция и Гърция развиват приоритетно лека промишленост, с което се създава убеждението, че всичко което е капиталистическо е много по- добро и качествено от нашенското.
Цени на облекло, обувки и битова техника произведени у нас:
Джинси (дънки) италианско производство:– 22 US$ в кореком, на черния пазар – 60-70 лева.
Цена на мъжка риза: 7 лева.
Цена на чифт обувки: 20 лева.


Цена на автоматична перална машина: 500 лева.
Цена на хладилник: 300 лева.
Цена на цветен телевизор: 1000 лева.

Цената за детско облекло и обувки при социализма е два до три пъти по-ниска, от тази за възрастни. По-голямата част от населението през епохата на социализма, обяснява ниските цени на облеклото и обувките за деца, с по-малкото материал, необходим за изработването им.
Разходите за животоподдържащите храна, вода, отопление, електричество, се покриват с около 50% от заплатите тогава. Останалите 50% се разпределят за дрехи и почивка през отпуската, спестявания за мебели, стерео уредба, видеомагнетофон, цветен телевизор, лека кола и пр.

Източник на част от информацията:
www.konzertfilmer.de



РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

20 коментара:

  1. Има много неточности в цените и грамажа.Дали е умишлено,не знам!

    ОтговорИзтриване
  2. Спомени,ние поне бяхме част от този живот и затова има все още възрастни по на 90-100г.,но и това ще бъде спомени!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Бяхме по-здрави, защото храната ни беше ЕКО, нямаше Е-та и ГМО. Има много неточности в цени и грамажи. Ток и вода никога не са били 50 % от заплатата. Един тон въглища струваше 30 лв с 200 кг дърва.

    ОтговорИзтриване
  4. Тогава бяхме щастливи.здрави нямаше ГМО и е-та в храната ни!Всеки можеше да иде на море и планина!

    ОтговорИзтриване
  5. както каза Плевнелиев "по-добре бедни,но да има демокрация",на ви сега демокрация.

    ОтговорИзтриване
  6. Това не е истинската демокрация, а ЛЪЖЕдемокрация. Левите така заблуждават по-лековерните. Та нали те все още са на политическата сцена. Това не е ли и тяхна "заслуга"?

    ОтговорИзтриване
  7. Най-висшата форма на диктатура е демокрацията. Само ще си спомняте за онова време.

    ОтговорИзтриване
  8. Мария Димитрова30 март 2015 г. в 22:52

    Повечето цитирани цени са занижени. Дефицитът беше толкова голям, че бяхме свикнали, но най-страшното беше таванът на възможностите и усещането, че животът ти е предопределен в тесни граници. Тези, които страдат за "осигурения си живот" са хора, свикнали да разчитат на държавата, а не на собствените си сили.

    ОтговорИзтриване
  9. Мария Димитрова - говори6 глупости - предпо4итам дефицита от онова време пред сега6ния изли6ък - вси4ко в магазините сега е боклук - в никакъв слу4аи не може6 да прави6 сравнение с храните тогава и сега мойе6 ли да сравни6 здравеопазването - тогава има6е стационари , поликлиники , детски болници , работни4ески поликлиники , диспансери, санаториуми, и ония подвийни лабооратории които идваха във фабрики и заводи ивс минаваха задължително на профилакти4ен преглед - а сега... кза какви граници говори6 - които става6е за не6то никои не го спира6е - спористи и певци обиколиха света имаме космонавти у4ени а 4е на теб ти е било тясно в БГ - ... сега си по свободна - така ли кайи ни с колко клу4алки е вратата ти , за6тото тук на село къ6тата ни е с 2 врати - едната ЙЕЛЯЗНА С 5 КЛУ4АЛКИ -прозорците ни са с ре6етки и без да сме престъпници йивеем в затвор такова ни е и жили6тето в града - на вси4ки не само моето -- и дали раз4итаме на държавата - не ставаи сме6на - циганите ни крадат като за последно - продадоха вс фабрики и заводи - работа няма - дънят ни с данъци каквито и през турско не е имало - законите са само за тези които нямат гръб - у4или6тата празни - колкото деца има ги зазобиха - пове4ето са наркомани --- абе... Мариике - я иди си надуи дйуките , мятаи 4антата на рамо иии.....

    ОтговорИзтриване
  10. До Мария Димитрова, Бъркате времето до 1989 с критичните 1990+ нататък, която и да изберете. Тесните граници на живот - това е една "демократична" мантра, манипулираща по-младите и незнаещите. Сегашните граници са толкова широки, че хора не останаха на тази територия.

    ОтговорИзтриване
  11. Какво да коментираш,1100 села са изчезнали,нямат жители! в Чалгария вече живеят по-малко от 3 милиона българи,цялата ни промишленост е съсипана ,здравеопазване -трагедия ,образование -трагедия ! Армията ни е съсипана-от 2200 танка днес са 80 бр. ,от 230 самолета, дфнес имаме 15 бр. , от 120 бойни кораба,днес са 6 бр. ! Да не говорим за ракетите ''СКЪД'' и ''СС-23'' !Американците превърнаха страната ни в разграден двор, без никаква собствена защита!Ч Да не говорим за почивните станции на всички голями предприятия и профсъюзи- 24 лв карта за почивка за 14 дни, всяка година на море или на планина за всички работещи . Нямаше дрога ,намаше убииства нито самозапалвания Върнахме се 100 години назад !!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Що не сравните цените преди и сега на тока,водата и безнзина?
    Ами за тях сега отиват половината от доходите,а преди-5-10% !!
    А образованието и здравеопазването?
    Нула срещу хиляди....

    ОтговорИзтриване
  13. Начална лекарска заплата 1988г.- 170(сто и седемдесет) лева.

    ОтговорИзтриване
  14. Да, началната заплата беше 175 лева за всеки млад специалист: лекар, юрист, учител, агроном и т.н. НО ДОРИ със заплата 175 лева, тогава лекарите не работеха както днес - за фармацевтичните компании, а за здравето на пациента!

    ОтговорИзтриване
  15. АБСОЛЮТНА ИЗМИШЛЬОТИНА ЦЕНИТЕ НА ПРОДУКТИТЕ СА ОТ 75-А ГОДИНА, А ЗАПЛАТИТЕ ОТ 89-А ГОДИНА, ЩЯХ ДА ПИША КОНКРЕТНИ НЕЩА, НО НЯМА СМИСЪЛ, НЕ МОГА ДА ПРОМЕНЯ ПРОМИТИТЕ ВИ МОЗЪЦИ

    ОтговорИзтриване
  16. Ами разбира се, че са били подобни цените, като сте живели на кредит, който ние сега младите връщаме. Разбира се, че когато цената на тока е дотиран и парното също, тоя дефицит се събира някъде като дълг, който сега бъркате от моя джоб. Нещастници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не пиши глупости. До 1985 година имахме кредит 2 млрд $. След идването на Горбачов с неговите "перестройки" закопа соцлагера. Сега обаче колко е кредита?Но не този който ти казват по медиите. Направи си труда и виж в сайтовете на БНБ колко ни е Брутният външен дълг и колко % е той от Брутният ни вътршен продукт. Тогава изказвай мнения.

      Изтриване
  17. ЛУКАНКАТА БЕШЕ 16ЛВ КИЛОТО !!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Доста от цените са умишлено по-ниски от действителните, за да се заблудят хората колко добре се е живеело едно време. Пример с доматите - цената им 1989 г е била към 90 с. Луканките - 10-15 лв. Вижте тук: https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/13-80.html разгледайте и предишните части, особено дванадесета и осма и ще разберете за каква измама става тук. Статии като тасе се разпространяват масово из интернет, въпреки че редовно се коментира, че част от цените са фалшиви или от доста по -ранни години (примерно 1970 г, когато и заплатите са много по -ниски) - явно е активна пропаганда и набиране на електорат измежду хора, които не са запознати или не помнят.
    Ако разгледате дванадесета част, ще видите, че цената на баничките с извара още в началото на 80-те е станала 12 ст. и то за 100 г.! Грамажа умишлено не се пише. Панагюрската луканка още в началото на 80-те е 12 лв. за килограм.
    Също така умишлено не се пише за редица стоки, като захар и олио с цени едно време - 1 и 1,5 лв съответно, които в момента са на горе долу същите цени при в пъти по-високи заплати. Много внимавайте с такива статии, целта им е да ви измамят!

    ОтговорИзтриване
  19. Други интересни факти: консумацията на хляб наистина е спаднала в сравнение с едно време, но първо тя е спадала и повремето на соца, просто хората са заместили хляба със месо, сирене и пр. от които е консумирано повече. Хората са яли повече хляб от недоимък, поради липса на пасти.... Второ - много интересно, при соца цената на хляба е нереално ниска, дотирана, и на моменти излиза по-евтино да храниш животните с хляб, отколкото с царевица или ечемик. Това в някои години води до недостиг на жито/хляб и съответно налага да се внася жито на висока цена и с долари (които са били дефицитни)! По този начин се утежняват финансите на държавата и се вземат заеми в долари, които после трябва да се плащат... : https://kiselec1.blogspot.com/2018/12/8.html

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив