Отминават коледните празници в студена и затъмнена София. Идва мразовитият и слънчев 10 януари 1944 г. Около 12,30 ч. на обед формация от около 200 американски бомбардировача В-17 и В-24 е на подстъпите към София. Съпровождат ги не по-малко от 100 двукорпусни изтребителя Р-38 “Лайтнинг”. Бомбардировачите нанасят удар по София в 12,35 ч., а в 22 часа през нощта 80 британски бомбардировача “Лелингтън” повтарят удара и хвърлят нови 1000 бомби предимно в източните квартали. Убити са 750 души, ранени са около 700. Напълно са разрушени 3304 сгради, частично – 427. Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания....Зловещата равносметка
Общо по време на операция “Point Blank” (прицел от упор) София е бомбардирана 11 пъти, както и Враца, Дупница и още 18 селища.

- Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

- Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

- Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева.







Източник www.blitz.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
РЕКЛАМА

27 коментара:

  1. - Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.


    Най-голямата простотия и измислица, която се шири из интернет пространството за англо-американските бомбардировки! Бомбардировачите са Уелингтън

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не защитавай изродите, безроднико! Това видяхме от англо-американската сган! Напред с Русия!

      Изтриване
    2. Само национален предател и пълен изрод и родоотстъпник може да защитава евроатлантическата мръсна зган на която съвест тежат милиони невинни жертви и разбити съдби по целия свят

      Изтриване
    3. Нали осъзнавате колко глупави изглеждате като казвате, че Русия е по-добре от Запада? Един дол дренки са, на никой не му пука за България. И американци и руснаци гледат само да вземат каквото им трябва

      Изтриване
    4. Идиоти русофилски, това с играчките-бомби е пълна партенка, няма такова нещо! Бомбите са реални, те сриват града, те са пре-достътъчни. Няма нужда да си измисляме пропагандни глупости!

      Изтриване
    5. Има една книга.Казва се "ВОЛЯ".Прочети я и тогава говори за играчките бомби.

      Изтриване
    6. В условия на война, в която се биеш на грешната страна, се случва точно това. Глупави коментари за родоотстъпници са излишни. "Англо-американската сган" е дала повече жертви. От Русия сме виждали къде по-страшни неща.

      Изтриване
    7. Русия да ми яде пацата! Когато се стига да се разгледа дали България е от страната на победители или победените от втората световна война познайте кой гласува България да е от страната на победените. РУСИЯ! ГАДНИ МАЗНИ КОМУНИСТИ! ДО ТУК НИ ДОКАРА ВАШАТА РУСИЯ! От 98 години няма нищо хубаво в Русия. РУСИЯ убива свестните хора и ЗОМБИРА тъпи и плитки мозъци като вас.

      Изтриване
  2. и тия имат паметници????????????????????кой народ издига паметник на своите убийци!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изродите и политически проститутки слуги на запада трябва да бъдат изправени пред народен съд

      Изтриване
    2. Русия да ми яде пацата! Когато се стига да се разгледа дали България е от страната на победители или победените от втората световна война познайте кой гласува България да е от страната на победените. РУСИЯ! ГАДНИ МАЗНИ КОМУНИСТИ! ДО ТУК НИ ДОКАРА ВАШАТА РУСИЯ! От 98 години няма нищо хубаво в Русия. РУСИЯ убива свестните хора и ЗОМБИРА тъпи и плитки мозъци като вас.

      Изтриване
  3. Само слаби души могат да се присламчват към руснаците, или към американците...или когото и е другиго. Докато не се научим, че съдбата ни е в нашите ръце и да бъдем достойни е по-силите ни, ще живеем зле. Българите изглежда сме изключително силни в това да си създаваме псевдо идоли...да живей русия, сащ...и т.н. и забравяме да живеем ние, един с друг, заедно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БРАВО ,това е най смисления коментар който прочетох,напълно сте прав и заставам зад думите ви

      Изтриване
  4. Българинът обича да гледа сеир отстрани. И да получава всичко наготово. Както получи Добруджа през 1940-та. Тогава никой не е и мислил, че подаръкът от Третия райх и Сталинова Русия ще трябва да се плаща. Прилепва се българинът до силния, върти опашка и чака нещо да изпадне от софрата. Обяви ли България война на САЩ и Англия? За разрушенията в София са виновни тези, които подписаха пакта във Виена. От мен - толкоз.

    ОтговорИзтриване
  5. С Русия имаме да оправяме стари сметки. Но нашите спорове няма да бъдат разрешени чрез НАТО, нито ако Русия изчезне от картите.
    Отделно от руските имперски интереси истина е, че американци и англичани са бомбандирали наши градове (не, казарми!) и са използвали са "мръсни" бомби. Имам детски спомен за човек, осакатен от такава, сложена в консервена кутия с кондензирано мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПО РАДИО СОФИЯ И РАДИО ВАРНА БЯХА ИЗЛЪЧЕНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА РАЗХВЪРЛЕНИ БОМБИ-ДЕТСКИ ИГРАЧКИ - ИМАШЕ ГИ И ПО КРАЙБРЕЖИЕТО - ПОГИНА МОМЧЕТО НА Т.Н. "КАРТОФЕНА КЪЩА"!?!

      Изтриване
  6. e tova e Amerika t england

    ОтговорИзтриване
  7. Ебал съм и руснаци и американци и европейци , българина докато чака някой друг да му реши проблемите, все ще сме си проститутката от балканите ....

    ОтговорИзтриване
  8. Това за играчките е абсолютно вярно! Баща ми е имал приятели които са осакатели.

    ОтговорИзтриване
  9. - Загиват над 2477 души.вярно е но не забравяйте,че народния съд е убил също толкова много и още хиляди са безследно изчезнали. Русофили,англофили всички сте помиари. Абе що няма един българофил.бе.

    ОтговорИзтриване
  10. Еее убедих се,че сте червени долни мръсни курвенски тролове.лапачи на руски пишки. С Русия напред хахахаха тъпаци нещастни. Русия както и Америка винаго си гледат интереса,а вие лизогъзници винаги ще го духате ,защото съе мишки.

    ОтговорИзтриване
  11. СМЪРТ ЗА РУСИЯ !!! НАПРЕД С ТУРЦИЯ ,ИЗРАЕЛ И САЩ !

    ОтговорИзтриване
  12. Истина е за играчките ! Информацията е от баща ми, който беше ранен като 14 годишно момче( 1944 г.) от американска бомба в Пловдив, Кичук Париж - най-бедният работнически квартал( заселен предимно с македонски изселници ).
    Аз израснах без баба, защото беше убита по време на същата бомбардировка.

    ОтговорИзтриване
  13. Какви красиви сгради са построени в София до 9.септември-А Вие некадърни комуняги построихте само панелки...

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив