Тодор Христов Живков е български политик от Българската комунистическа партия. Често неофициално е наричан Тошо, бай Тошо и Тато.
Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 г. в тогавашното село Правец, Орханийско. Син е на Маруца и Христо Живкови. Има брат Георги Живков и сестра Цветанка Живкова.
От 10 май до 19 октомври 1935 г. отбива военната си служба като трудовак в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина в София. Завършва (1939) прогимназия в Правец и учи до 6-ти (днешен 10-ти) клас на гимназията в Ботевград. От 1939 г. се установява в София и завършва средното полиграфическо училище, след което постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София. От юли 1938 г. до ноември 1942 г. временно пребивава в селата Дъскот, Лесичево, Говедарци, където е разпределена като участъков лекар неговата съпруга Мара Малеева.

В продължение на 35 г. (в периода от 1954 до 1989 г.) оглавява управляващата Българска комунистическа партия БКП, заема централни ръководни длъжности, председател на Министерския съвет (1962 - 1971) и председател на Държавния съвет на Народна република България (8 юли 1971 - 17 ноември 1989).
На 4 март 1954 г. е избран за първи секретар на ЦК на БКП на мястото на дотогавашния партиен водач, генерален секретар Вълко Червенков. По-късно (1981) неговата длъжност първи секретар е преименувана на генерален секретар. Той е министър-председател на България в 70-то (1962-1966) и 71-то (1966-1971) правителства — втори по продължителност период на този пост в българската история след Станко Тодоров. От приемането на Конституцията през 1971 г. до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет, т.е. фактически държавен глава.


 Непосредствено след 10 ноември 1989 година, социологически агенции публикуваха данни за 0 % подкрепа за режима на Тодор Живков. 10 години по-късно едно по-обективно изследване показа 51 % одобрение и 34 % неодобрение при въздържали се 15 %. Това математически означава, че след осмисляне от някаква дистанция във времето, 6 към 4 от българите одобряват стореното от нашия ексдържавен глава.
Какво е вашето мнение?

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉 СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉

12 коментара:

  1. Ами той е единствения политик, който някога, нещо е направил за народа си.
    Някой да се сеща след него да има политик направил нещо конкретно за хората???!!??

    ОтговорИзтриване
  2. Определено няма такъв политик през последните 25 години

    ОтговорИзтриване
  3. Спасението за страната ни е час-по скоро,излизане от порочния ЕС и възстановяване на най тесни връзки с Русия,само така ще спасим и малкото останало от България

    ОтговорИзтриване
  4. най- великият оставил нещо на поколенията съзидател и строийтел ...на една система която даваше сигурност и работа на всички хора и достойно заплащане това е а от 25- години аз лично нищо не видях от този преход.....

    ОтговорИзтриване
  5. Каква стана тя......както има един лаф .. внимавай какво си пожелаваш.....
    Искахме демокрация ....ето ни я......малко е като подсладено със захарин или аспартам...сладко ама нещо нагарча...
    Свободни сме ама дефакто не сме, сега сме роби на EVN, на сметките за вода и парно, на банките и т.н. Сега живеем за да консумираме и да чакаме да излезе новия iphone, че да си го купим на изплащане от шумно рекламирана кредитна компания дето обещава ...лесни пари. Въобще превърнахме се в нация на малоумници, забрави ли Българи ли са, цигани ли са....ядем си PVC домати и краставици и всякакви Е-та но горди, че сме европейци. Нищо, че Европа ни се усмихва мазно и лицемерно, държаща лубрикант зад гърба си....сещате се за какво...

    ОтговорИзтриване
  6. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК, КОЙТО Е НАПРАВИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ НАЙ-МНОГО!

    ОтговорИзтриване
  7. Тато трябваше да го погребат нагоре с гъзъ, та сега тия дето съсипаха държавата да ходят, да вдигат капака и да го целуват!

    ОтговорИзтриване
  8. ...въй,толкоз чурук на едно място събрано...

    ОтговорИзтриване
  9. ...въй,толкоз чурук на едно място събрано...

    ОтговорИзтриване
  10. 1. Кристиян ,това чурук какво означава ,аз мисля ,че означава хубав, добър /не казвам човек/ като тебе. сорри

    ОтговорИзтриване
  11. През Татово време ходехме по 2пъти в годината на почивка по за 14дни ,а сега не можем за4 дни да отидем.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте тук

Най-четени👇

Популярни публикации👇

КОНТАКТИ:

Архив